Sport

RUKOMETAŠ ZVONIMIR SRNA Nakon prvih treninga, čuo sam: ‘Mali, igraš u subotu!’

Dvadesetogodišnji igrač RKHM Dubrovnika, Zvonimir Srna ovog je prosinca čuo najbolje vijesti – pozvan je u juniorsku rukometnu reprezenta­ciju! Između učestalih treninga, uspjeli smo ga uhvatiti kako bi nam ukratko ispričao priču o ljubavi prema ovom nimalo laganom sportu…

— Već sam prošle godine trebao ići u juniorsku reprezentaciju Hrvatske, ali nažalost, rasijekao sam kuk igra­jući rukomet i morao sam ga šivati. Nisam mogao tada poći, a ove godine nisam ni očekivao poziv. Moram priznati da mi je ipak to bila tajna želja. Poziv je došao na klub i bio sam pre­sretan kada sam saznao da ću biti dio repre­zentacije. Ovo mi je zadnja godina juniorskog svjetskog prvenstva budući da od iduće godine upadam u seniore. Ono će biti sljedeće ljeto i, kao uvijek, nadam se pobjedi – ističe za početak mladi uspješni igrač, koji rukomet igra već dugi niz godina. No, je li baš rukomet uvijek bio njegov prvi odabir?

Nisam baš bio dobar u nogometu…

— Počeo sam trenirati nogomet u prvom osnovne i trenirao sve do petog razreda. Nisam bio baš dobar u nogo­metu, uglavnom prosječan. U Metko­viću je rukomet jako popularan, pa sam tada rekao sebi ‘Idemo probati!’ i prešao na njega. Odmah sam se zalju­bio u taj sport – iskreno će Zvonimir, koji je prve utakmice zaigrao upravo u Metkoviću.

— S klubom sam 2011. bio čak i prvak Hrvatske. Bili smo često na turnirima i moja rukometna generacija je zai­sta dobra. To nije dugo trajalo jer su se neki igrači odselili, politika je ras­cijepala jedan klub na dva i nekako je sve palo u vodu. No, nije sve tako crno – dodaje.

Odlučio se igrati za Dubrov­nik. Slučajnost ili?
— RKHM Dubrovniku sam se pri­družio 2016. godine kada sam došao u Dubrovnik studirati ‘Ekonomiju’.  Neuspješno studirati (smijeh). Došao sam odmah poslije srednje škole budući da mi brat tu studira već neko vrijeme. Dugo sam razmišljao o stu­diju i roditelji su me nagovorili da bar pokušam. Nisam se proslavio, ali zato sam se super uklopio u klub. Tada je trener bi Kruno Saračević i odlična priča super ekipe lagano se počela gra­diti – govori nam mladi sportaš.
Zlatko Saračević je legendarni tre­ner i rukometaš. Kakvo je iskustvo bilo raditi s njim, naše je iduće pitanje.

— Nevjerojatno. On zna postrojiti ekipu i bez obzira na to što je poznat po strogoći jako je i pravedan. Sjećam se prvih treninga tek kad sam stigao. Bila je to sredina tjedna i jako sam loše odradio prvi trening, a momčad se spremala za nadolazeću utakmicu s Metkovićem. Treneri su u početku bili jako skeptični u vezi mene, pa sam se na sljedeća dva treninga morao baš pokazati. Odmah nakon njih trener je rekao: ‘Mali, igraš u subotu, idi rješiti registraciju isti tren!’. Taj osjećaj je bio nevjerojatan – kaže ponosno.

Kompleksan sport koji nije za svakoga

Rukomet je jako popularan u Hrvatskoj pogotovo zbog uspjeha naše reprezen­tacija. I o tome nam je nešto više rekao ovaj perspektivni Metkovac.

— Vidite, svi znaju igrati nogomet i baciti loptu na koš, ali rukomet je ipak nešto teži. Kompleksan je i nije za svakoga. To je sport koji zahtjeva veliku snagu i ima puno fizičkog kontakta pa se često kaže da je ‘pravi muški’ sport. Nekoliko dana iza ozbiljne utakmice znamo reći kako smo ‘pregaženi’. Bude tu svega, hematoma, udaraca, porezotina, upala i istegnuća. Svaki rukometaš se navikne na to, ali nije ni malo lako – iskreno će. Uskoro bi RKHM Dubrovnik mogao preći u prvu ligu, kakav je osjećaj biti dio i te priče, pitali smo našeg Zvonimira.

— Vrlo smo uzbuđeni oko ulaska u prvu ligu. Već dvije godine idemo na prvo mjesto na ljestvici, no mislim da smo do sada bili previše ‘zeleni’. Sada ekipa diše kao jedan, svi smo nabrijani i mislim da smo spremni za to – zaključuje Zvonimir, kojemu u svim njegovim spotskim pri­čama želimo i dalje puno sreće!

IZ TISKANOG IZDANJA, 12. prosinca 2018.

Pročitajte još

DUBROVNIK KUP Riva Slano penalima osigurala četvrtfinale

Dulist

Hoće li Lukovica prihvatiti domaćinstvo Divlje lige?

Dulist

KUP HRVATSKE ZA MLAĐE KADETE Jugaši u borbi za broncu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija