Natrag
20.3.2019 10:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

RUGANJE S ARHITEKTIMA U subotu izložba radova natječaja koji je poništen zbog namještanja!

21.9.2016 @ 13:23 Nikša Miletić Grad

Podijelite:

U subotu u popodnevnim satima upriličit će se izložba radova pristiglih na arhitektonski natječaj za projekt Terminala u Gružu. Kako je najavljeno, na ovoj izložbi u Lazaretima će biti nazočni i članovi ocjenjivačkog suda projekta, a ovakav slijed događaja ne bi bio nimalo čudan da se oko Terminala nisu izdogađale mućke dostojne filmskog scenarija.

via GIPHY

Za početak, Hrvatska komora arhitekata ukinula je krajem kolovoza registarski broj ovog natječaja jer je utvrđeno da je pobjednički rad objavljen gotovo pola godine ranije u jednoj studiji dostupnoj na stranicama Ministarstva zaštite okoliša i prirode?! HKA je prethodno tražila od autora rada Alfreda Michaela Schludera iz Beča povlačenje iz natječaja, a sve je ipak rezultiralo povlačenjem registarskog broja zbog čega je po svemu sudeći nemoguće izvaditi lokacijsku dozvolu za terminal.
Kao da to nije bilo dovoljno, s koncesionarom Dubrovnik International Cruise Port Investment (DICPI), čiji su osnivači, Global Ports Holding (GPH) i Bouygues Batiment International (BBI), raskinut je predugovor odlukom Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik jer do 15. srpnja nije usuglašen tekst glavnog ugovora čime je aktiviran članak 2.5 aneksa predugovora koji u tom slučaju predviđa raskid bez ikakvih obveza po ijednu stranu.
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković je nakon raskida predugovora istaknuo kako je koncesionar tražio još jednu odgodu i državna jamstva, što je potpuno suprotno odredbama natječaja.
-Tražili su još jednu odgodu do 1. studenog, a vodili su se pregovori i investitor je tražio da država dade određena jamstva. To je bilo potpuno neprihvatljivo i kršilo je odredbe natječaja. Koncesionar je ponudio lučku tarifu u iznosu od 8 i pol eura po putniku, a to je povećanje u odnosu na postojećih sedam eura – rekao je među ostalim Oleg Butković.
Ipak, nedugo nakon toga, a prema informacijama DuLista uslijed brojnih pritisaka, među ostalim i francuskog veleposlanstva, Butković je osobno tražio da Odluka o poništenju natječaja o koncesiji ne dođe na dnevni red sjednice UV L.U.D. dok se ne razrješi žalba koju je DICPI uložio na neformalnom sastanku. Taj potez ostaje i dalje neshvatljiv s obzirom da resorno Ministarstvo u ovom slučaju nije uopće nadležno jer se po uvjetima natječaja svi eventualni sporovi moraju rješavati arbitražom pred Međunarodnom gospodarskom komorom u postupku koji se mora održati u Zagrebu.

Bernfest: Odluka investitora
Na naš upit ovlaštenom provoditelju natječaja Miljenku Bernfestu koja je svrha ovakve izložbe kada je ukinut registarski broj natječaja, kratko nam je odgovorio tek kako je to bila odluka francuskih investitora, odnosno tvrtke Bouygues Batiment International.
Inače, vrijedi napomenuti kako je sporni rad u arhitektonskom natječaju izabran s 4:3 glasa, a članovi ocjenjivačkog suda koji su glasovali protiv, pobjednički rad su popljuvali do temelja.
Također, nije naodmet istaknuti kako je eto, vjerojatno velikom slučajnošću, predsjednik ocjenjivačkog suda u ovom natječaju bio Branko Kincl, koji je s BBI-jem uveliko surađivao na projektu obnove zagrebačkog Plesa.
Inače za taj projekt, u kojem je na koncu odlučeno izmaknuti cijelu jednu etažu, donesena su čak 44 aneksa ugovora.

via GIPHY

U svakom slučaju ova izložba se više čini kao izrugivanje s arhitektima koji su sudjelovali u natječaju i potrošili dva mjeseca resursa i rada, nego izložba samih radova.

Komentari

O autoru: Nikša Miletić

Magistar sam komunikologije, po prirodi idealist, u stvarnosti cinik sa rozim naočalama. Smatram kako je biti u mogućnosti ispraviti ili ukazati na nepravdu vjerojatno najveća legalna i legitimna moć koju pojedinac može imati.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana