Natrag
18.2.2019 07:35

facebook

twitter

google

rss

dulist

Ruđeru Boškoviću trg u Parizu

12.7.2013 @ 16:04 Baldo Marunčić Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Slavni znanstvenik Ruđer Bošković bi sutra, u subotu, 13. srpnja, na svečanosti kojoj će nazočiti i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, trebao dobiti svoj trg u 11. okrugu glavnog grada Pariza.

Naime, nakon što je AMCA (Udruga bivših studenata hrvatskih sveučilišta) nedaleko Francuske akademije na zidu palače u kojoj je živio postavila spomen ploču našem znanstveniku (prva ploča u Parizu djelomično napisana na ne-francuskom), ovo će mu biti drugi spomen u Parizu.
– Tako se, nakon više od 15 godina, ostvario moj drugi prijedlog označavanja življenja u Parizu našeg slavnog znanstvenika – javio nam je iz Pariza Ante I. Curać.

– Po zakonu u Francuskoj se ne mogu mijenjati imena ulica ili trgova, jer bi to značilo promjenu adresa osoba koje tu žive. Nova imena se daju novim ulicama ili trgovima (kojih u Parizu nema), ili gradskim površinama na kojima nema adresa niti brojeva. Tako nitko neće moći staviti adresu Ruđera Boškovića uz svoje ime, ali će se moći pročitati ploča na zidu – ističe Curać.

Inače, na pozovnici za ovaj značajan događaj Ruđer Bošković nazvan je „znanstvenik i filozof, rođen Hrvat, posvojen Francuz, simbol univerzalizma stoljeća svijetlosti“.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana