Zanimljivosti

Rotarijanci dijele sadnice Primorcima

Rotarijanci dijele sadnice Primorcima

Rotary Club Dubrovnik u subotu, 16. veljače održat će još jednu akciju besplatne podjele sadnica maslina u sklopu svog trajnog programa obnove maslinarstva.

Stanovnicima Dubrovačkoga primorja, odnosno sela Imotica, Ošlje, Stupa, Štedrica i Topolo, bit će podijeljeno 1000 sadnica domaćih, autohtonih maslina, najviše oblica.
 
Uključujući ovogodišnju akciju, RC Dubrovnik ukupno je u proteklih 12 godina otkako traje akcija, donirao 12 190 sadnica maslina stanovnicima Konavala, Dubrovačkoga primorja, Župe i Rijeke Dubrovačke.
 
Lani su, sukladno iskazanim željama stanovništva, uz masline, na području Konavala podijeljene i sadnice vinove loze: 600 sadnica cabernet sauvignona, 600 sadnica merlota i 600 sadnica chardonnaya, vinskih sorta koje su na području Konavala u zadnje vrijeme postigle dobra rezultate.
 
Program obnove maslinarstva Rotary club Dubrovnik započeo je 2001. godine, kada je stanovnicima Dubrovačkog Primorja podijeljeno prvih 1 000 sadnica maslina. Odluka da program započne upravo na tom području bio je potaknut katastrofalnim ljetnim šumskim požarima nekoliko mjeseci prije, u kojima je vatra progutala i veliki broj stabala maslina.
 
Dubrovačko Primorje jedno je od najteže stradalih područja u ratnim danima, pa je vatrena stihija bila još jedan dodatni udarac ionako malobrojnim preostalim stanovnicima. O ispravnosti odluke posvjedočilo je zanimanje među stanovništvom Dubrovačkoga Primorja za sadnice maslina, pa je na tom području, u različitim selima, podijeljeno ukupno 5 150 komada sadnica maslina.
 
Raspodjela se redovito obavlja u suradnji s mjesnim odborima, pa se uvijek unaprijed poimenično točno zna kome će se i koliko sadnica uručiti.
 
Od godine 2004. u program obnove maslinarstva RC Dubrovnik bilo je uključeno i područje Konavala, gdje su u ratnim danima također stradali i maslinici, pa je i stanovnicima konavoskih sela, zajedno s prošlogodišnjom akcijom, podijeljeno ukupno 5.040 besplatnih sadnica maslina.
 
Tisuću sadnica maslina podijeljeno je 2008. godine i zainteresiranim stanovnicima Župe i Rijeke Dubrovačke. Podjela 1000 sadnica maslina za stanovnike održat će se u Stupi, ispred doma na boćarskome igralištu, u subotu, 16.2.2013. u 10.30 sati.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist