Županija

Ronioci čistili podmorje u uvali Brijesta, u budućnosti će to raditi robot!

Ronioci čistili podmorje u uvali Brijesta, u budućnosti će to raditi robot!

Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku sudjelovali su u akciji čišćenja podmorja u uvali Brijesta na Pelješcu, te su ovu akciju iskoristili kao odličnu priliku za dobivanje uvida u otpad s dna mora i razvijanje sustava robota kroz projekt SeaClear.

Projekt, punog naziva ‘Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot’, financiran je u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od šest milijuna kuna, a uz lokaciju u Malostonskom zaljevu, pilot područje je i podmorje oko Lokruma.

Kroz SeaClear će se razviti prvi sustav bespilotnih podvodnih i površinskih plovila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca.

Akcija čišćenja organizirana je u uvalama Brijesta i Luka Dubrava u sklopu trećeg javnog izlaganja projekta ECOSS kojeg provodi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Obje uvale dio su područja europske ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev, jednog od ciljanih područja projekta ‘Ekološki promatrački sustav u Jadranskom moru: oceanografska opažanja za bioraznolikost’ (ECOSS).

U sklopu prvog dana, u suradnji s Ronilačkim klubom veterana 4. gardijske brigade iz Splita i udrugom Stonski školjkari, provedena je ova hvalevrijedna akcija čišćenja podmorja u uvali Brijesta.

U jednodnevnoj akciji sudjelovalo je 13 ronioca te je prikupljena veća količina smeća, uglavnom porijekla iz marikulturnih aktivnosti na tom području. Sveučilište u Dubrovniku će dalje analizirati sve frakcije prikupljenog otpada, klasificirajući ga po porijeklu, sastavu i tipu te na taj način osigurati podatke koji će dalje koristiti stručni partnerski konzorcij u svrhu razvoja SeaClear sustava, kako bi bio osposobljen za zahtjevnu ulogu prikupljanja i tog tipa otpada.

SeaClear je prijavljen u suradnji osam partnera na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020. te je od ukupno pedeset i šest prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje. Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini su hrvatski partneri. Cilj je upravljati robotima autonomno, bez daljinske ljudske intervencije, a kada je u potpunosti operativan, sustav SeaClear ima za cilj otkriti i klasificirati podvodni otpad s osamdeset postotnom uspješnošću i prikupiti ga s devedeset postotnom uspješnošću, sve to uz sedamdeset posto smanjene troškove u odnosu na ronilačke akcije.

Uspostava ovakvog sustava autonomnog robota, značilo bi kontinuirano prikupljanje otpada iz mora, bez rizika i opasnosti kojima se izlažu ronioci prilikom podvodnih intervencija prikupljanja na raznim dubinama. Navedene će se značajke prikazati na tri pilot područja gdje će biti postavljen autonomni sustav robota: jedan sustav sa svrhom čišćenju luka na području luke Hamburg s krajnjim korisnikom Lučke uprave Hamburg (Njemačka), druga u turističkom području Dubrovnika, točnije pokraj otoka Lokrum i treća na području Malostonskog zaljeva koji predstavlja područje iz sektora marikulture. Regionalna agencija DUNEA koordinira aktivnosti na dvije navedene pilot lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist