Politika

ROK ZA ODGOVOR 15 DANA Od svibnja brže i lakše do građevinske dozvole!

ROK ZA ODGOVOR 15 DANA Od svibnja brže i lakše do građevinske dozvole!

Izmjene Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju koje će tijekom tjedna ministar Predrag Štromar uputiti u saborsku proceduru, a koji će se građanima omogućiti transparentniji postupak dobivanja građevinske dozvole bili su tema konferencije za medije koju su ovog utorka održale predsjednica dubrovačkog HNS-a i kandidatkinja za EU Parlament Nataša Gabričević i potpredsjednica podružnice i gradska vijećnica Marina Vučković Matić.

Gabričević je naglasila kako je GUP iz 2005. godine neprihvatljiv za ovaj grad te kako je Dubrovniku pod hitno potrebno donošenje novog GUP-a.

-HNS opet ide prema građanima, a ovog puta radi se o ključnim izmjenama zakona kojim će se pojednostaviti procedura izdavanja građevinskih dozvola. Do sada smo imali situaciju da sugrađani kada žele graditi obiteljsku kuću trebaju doslovno proći 22 procedure dok dođu do građevinske dozvole. Između ostalog to je bio i jako veliki trošak do 11 posto investicije. Po prijedlogu novog zakona broj koraka smanjuje se s 22 na 10 do maksimalno 14, a troškovi se smanjuju na 3,7 posto što je čak i ispod europskog prosjeka. Također, važno je i da sugrađani više neće morati hodati po šalterima i institucijama, nositi kilograme papira, kopirati ih i čekati odgovore dok oni stoje u ladici. Svjedočimo da veliki investitori vrlo lako dođu do građevinske dozvole, dočim za obiteljsku kuću papirologija stoji u ladici godinu do dvije dana. To nije dobro, a ovaj zakon to rješava – istaknula je Nataša Gabričević dodavši kako se primjena ovih zakona očekuje već u svibnju.

Potpredsjednica dubrovačkog HNS-a i gradska vijećnica Marina Vučković Matić naglasila je kako će se ovim zakonima napokon uvesti transparentnost u čitav proces.

-Građani i njihovi projektanti imat će kroz cijeli postupak uvid u stanje predmeta, znat će svaki korak postupka izdavanja dozvole i bit će vidljivo što se događa, tko je odgovorna osoba i kako postupa. Ovo je prvi slučaj u hrvatskom zakonodavstvu da se nalaže postupaje u određenom vremenu ili ako odgovora u tom roku nema, da se nastavlja postupak kao da je stigao pozitivan odgovor. A, rok za odgovor je 15 dana. Olakšava se pristup uslugama koje pruža javna uprava uspostavom digitalnih portala, gdje će korisnicima na jednom mjestu biti dostupne informacije i usluge tijela javne uprave, a usustav je trenutno uključeno 1489 jedinica javnopravnih tijela – pojasnila je Vučković Matić.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist