Aktualno

Roditelji žele alternativu četvrtom modulu

Roditelji žele alternativu četvrtom modulu

Inicijativa roditelja protiv nametanja zdravstvenog odgoja u škole okupila se danas ispred garaže na Ilijinoj glavici u deset sati, želeći javnosti poslati poruku kako su protiv ovog, trenutno uvedenog zdravstvenog odgoja.

Mi nismo protiv zdravstvenog odgoja, niti smo u udruzi GROZD, ali jesmo protiv njegovog četvrtog modula, gdje se spolni odgoj iznosi samo kroz seksualni odnos, izostavljajući potpuno osjećaje, toplinu, ljubav, sve ono s čime se mladi susreću. – istaknuli su okupljeni roditelji.

– Program je uveden već u škole protiv volje roditelja i to nije u redu. Smatramo kako je predstavljen na način da se mnogi stručnjaci i liječnici ne slažu s njime. Posebno je sporan četvrti modul, gdje se spolnost svodi tek na prosti čin seksualnog odnosa, gdje se izostavlja ljepota. Mi roditelji htjeli bismo preispitati ovaj program. Roditeljima se trebao dati izbor i mogućnost odabira. Postoji drugi, alternativni programi i stručna mišljenja, te bi se trebao iznaći onaj koji će zadovoljiti svakog –  istaknuo je liječnik specijalist za uho, grlo, nos dr. Dragutin Petković.

– Mi želimo naglasiti kako nismo protiv zdravstvenog odgoja, nego ovakvog zdravstvenog odgoja koji je u našim školama, neizgrađenog po moralnim i inim načinima kojima odgajamo našu djecu. Zato želimo da se u školi čovjeka prikaže kao cjelovitu osobu, koja se sastoji i od tijela, ali i od osjećaja, duše i da se spolnost ne prikazuje kroz iskrivljenje, ljubav, a ne samo zadovoljavanje potreba, već i osjećaja. –naglasila je diplomirana ekonomistica Sanja Bošnjak.

Također je naglasila kako roditelji znaju da je u školama već bio uveden jedan alternativni program, „Teen Star“, koji je bio više zadovoljavajući nego trenutni i bolje prihvaćen, no kako je taj odgoj iz nekog razloga izbačen te se uveo ovi.

Alternativa postoji, a roditelji sve što žele je mogućnost izbora, istaknula je Bošnjak.

– U ime roditelja mogu reći da nije demokratski nametati roditeljima ono što oni ne žele. Taj program je već odbačen u skandinavskim zemljama, a to su najliberalnije zemlje na svijetu, kao štetan. Ono što želim reći jest da se ovaj zdravstveni odgoj, baš poput zakona o investicijama, nije bio u Planu 21, te se tako krši demokratičnost. Ovo je progurano i mi smo protiv toga. Nema razgovora ni sa roditeljima, a ni sa institucijama kao što je na primjer Crkva. To je jednostrano nametanje nečeg što je ružno. Već postoje načini na koje se to može riješiti, recimo, pohvaljujem udžbenik za treći razred gimnazije, gdje su stvari oko humane reprodukcije vrlo lijepo objašnjene i djeca znaju sve što trebaju. – istaknuo je magistar povijesti prof. Teo Trostmann.

Podršku dubrovačkim roditeljima došao je pružiti i don Dejan Turza, povjerenik Kotorske biskupije.

Pročitajte još

OBRAĐENA GOTOVA SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist