Aktualno

RIT-ovci žele raditi jeftiniju opremu za dubrovačke studente restauracije

RIT-ovci žele raditi jeftiniju opremu za dubrovačke studente restauracije

Okrugli stol u Znanstvenoj knjižnici u srijedu ujutro zaokružio je treći i posljednji dan znanstveno-stručnog skupa Spektralno snimanje na kulturnoj baštini ‘Imaging a Future for the Past’ – hiperspektralna obrada slike za analizu povijesnih dokumenata.

Vodile su se rasprave na temu daljnje suradnje Sveučilišta u Dubrovniku s RIT Croatia, prvenstveno u obliku razmjene studenata, ali i tehnologije. Osim sustava za obradu slika predstavljenog na skupu, RIT-ovci su kao mogućnost naveli i izradu manjih verzija sličnih uređaja procijenjene vrijednosti od oko 2 tisuće dolara s kojom bi dubrovački studenti mogli proširiti vlastite programe.

– Relativno lagani dio jest prikupljanje sredstava za nabavu opreme. Ali ako ne postoji netko dobro obučen da bi ju koristio i održavao, tko bi gradio povjerenje s arhivistima i tko je posvećen svom radu i korištenje te opreme bi bilo dio njihovog uobičajenog posla, ona će samo skupljati prašinu. Neće pružati nikakvu vrijednost instituciji, a to je prilika zainteresiranim studentima u Dubrovniku. Netko od naših studenata bi napamet znao upravljati ovim sustavom, no nikada ne biste htjeli da rukuju povijesnim dokumentima. Vaši studenti s druge strane već znaju rukovati tim dokumentima, što im daje veliku prednost jer mogu imati mnogo potpuniju interakciju s kolekcijama – rekao je profesor Roger L. Easton, Jr.

Hiperspektralna obrada slike (HIS – hyperspectral imaging) smatra se sposobnim alatom za analizu izblijedjelih ili namjerno izbrisanih povijesnih dokumenata. Cilj ove suradnje je upotrebom modernih tehnologija razotkriti informacije s često izbrisanih i prebrisanih rukopisa koji se nalaze u povijesnim objektima s kulturnim značajem.

Organizatori skupa su Rochester Institute of Technology Croatia (RIT), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku i Znanstvena knjižnica Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik. Iz RIT-a sudjelovali su Francis Brassard, profesor Religijskih znanosti, Roger L. Easton, Jr., Ph.D., David W. Messinger, Ph.D., i RIT CIS i Tania Kleynhans.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist