Grad

RIJEŠENO 99,96 POSTO PREDMETA Dubrovnik najuspješniji u legalizaciji bespravne gradnje

RIJEŠENO 99,96 POSTO PREDMETA Dubrovnik najuspješniji u legalizaciji bespravne gradnje

Čak sedam od deset najbržih gradova u legalizaciji – Dubrovnik, Vukovar, Bjelovar, Zagreb, Virovitica, Koprivnica i Samobor, ujedno su i u deset najbržih u izdavanju građevinskih dozvola, što pokazuje da je riječ o dobro organiziranim i efikasnim odjelima gradske uprave.

S obzirom da za dva i po mjeseca, točnije 30. lipnja, istječe rok za predaju zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar održao je u srijedu konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na dosadašnji proces legalizacije. Po starom zakonu, po kojemu je rok za predaju zahtjeva bio 30. lipnja 2013. godine, za legalizaciju je prijavljeno 826.948 objekata, a riješeno je 76,80 posto predmeta, odnosno izdano 635.113 rješenja. Po novom zakonu i u novom roku, od 15. srpnja prošle godine do danas je prijavljeno još 12.749 predmeta, od čega je riješeno njih 3.914.

Sam tijek procesa legalizacije može se vidjeti u registru objavljenom na stranicama Ministarstva, iz kojega je portal gradonačelnik.hr izvukao deset najuspješnijih gradova.

Prvi i apsolutno najažurniji je Grad Dubrovnik koji je u srijedu imao tek jedan neriješeni predmet od 5.440 ukupno predanih zahtjeva. U postotcima imaju čak 99,96 posto uspješnosti, zbog čega je izrazito zadovoljan gradonačelnik Mato Franković koji posebno ističe pohvalu gradskom upravnom odjelu koji rješava legalizaciju. Zahvaljujući vrijednom radu našeg upravnog odjela, riješili smo gotovo sve predmete. To je za Dubrovnik posebno važno jer se nalazi u prostoru koji je dijelom u pomorskom dobru, dijelom se radi o povijesnoj baštini i zbog toga je kompleksnost legalizacije znatno veća nego u ostalim gradovima i županijama, komentirao je gradonačelnik Franković.

Nakon Dubrovnika, na drugom mjestu je Grad Vukovar , koji je riješio sve predmete iz prvog zakonskog roka, a još rješava četiri predmeta od 10 zaprimljenih od srpnja prošle godine pa tako imaju uspješnost od 97,97 posto. Treći je, pak, Grad Bjelovar sa 97,06 posto riješenih predmeta zbog čega gradonačelnik Dario Hrebak najavljuje nagrade gradskim službenicima zaduženim za poslove legalizacije. Nagradit ćemo službenike koji iskaču svojim radom. Prošlo je vrijeme demagogije i uranilovke. Vrijeme je da se službenici koji rade više od svojih kolega adekvatno i nagrade, kaže gradonačelnik Hrebak i ističe kako je podatak da je Bjelovar treći po uspješnosti u legalizaciji te je u top deset najbržih gradova po izdavanju građevinskih dozvola, snažna poruka svim potencijalnim investitorima da Bjelovar ima malu, efikasnu i brzu administraciju koja uvođenjem skore digitalizacije grada može postati samo još brža.

Četvrti je Grad Poreč sa 94,18 posto riješenih predmeta, a na petom mjestu je Zagreb sa 94,10 posto. Grad Zagreb riješio je čak 96,57 predmeta – 88.130 od 91.264 iz prvog zakonskog roka, no tek 27,56 posto – 933 od 3.385 podnesenih zahtjeva od srpnja prošle godine.

U deset najuspješnijih gradova su još Umag i Virovitica – 92,28 posto, Rovinj – 90,28, Koprivnica – 89,25 i Samobor – 86,31 posto.

Gradonačelnik Umaga Vili Bassanese ističe kako je spomenuti rezultat plod kvalitetnog rada novoizgrađenog sustava Gradske uprave. Preuzimanje izdavanja akata u našu nadležnost pokazalo se kao ispravna odluka te uspješan i učinkovit primjer decentralizacije. U okviru svojih nadležnosti, Umag pruža učinkovitu podršku te kontinuirano nastoji rješavati problem bespravne gradnje na svom području kako bi svoji sugrađanima maksimalno olakšao rješavanje predmeta. Time je Umag još jednom pokazao da je među top 10 gradova u savjesnom i odgovornom upravljanju, ističe Bassanese.

Inače, čak sedam od deset najbržih gradova u legalizaciji – Dubrovnik, Vukovar, Bjelovar, Zagreb, Virovitica, Koprivnica i Samobor, ujedno su i u deset najbržih u izdavanju građevinskih dozvola, što doista pokazuje da je riječ o dobro organiziranim i učinkovitim odjelima gradske uprave.

Samobor je, tako, osim što je u deset najboljih po legalizaciji ujedno i najbrži grad u Hrvatskoj po izdavanju građevinskih dozvola. Gradonačelnik Krešo Beljak ističe kako su im građani na prvom mjestu, a gradske službe trude se biti što učinkovitije i efikasno rješavati njihove zahtjeve. Administrativne prepreke tako u Samoboru postaju sve lakše rješive, a vrijeme čekanja znatno se smanjuje. Postiže se to i brojnim modernim rješenjima, poput Registra nekretnina, koji će imati znatne učinke na efikasnost rada gradske uprave, ističe Beljak.

Što se županija tiče, najažurnija je u rješavanju legalizacije Koprivničko-križevačka – 93,87 posto, Međimurska – 92,49 posto i Osječko-baranjska – 92,46 posto.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist