Aktualno

Riba bez fiskalizacije, ribarnica do 1. kolovoza?

Riba bez fiskalizacije, ribarnica do 1. kolovoza?

Na jutrošnjem proširenom sastanku Strukovne grupe za morsko ribarstvo i Ceha za raibarstvo i marikulturu moglo se doznati kako će problem fiskalizacije na ribarnici najvjerojatnije biti riješen pozitivno za ribare, a mogle su se čuti i dobre vijesti u vezi rekonstrukcije ribarnice u Gružu.

Predsjednik Strukovne udruge ribara Dinko Cvjetović na početku sastanka izjavio je kako ima neslužbenu vijest iz Zagreba kako su u Ministarstvu financija blizu odluci da ribarstvo, odnosno riba ipak bude određena kao poljoprivredni proizvod.

– Time bismo riješili veliki problem fiskalizacije – istaknuo je Cvjetović. Puno veći problem pred sam sastanak činila se situacija s ribarnicom u obnovi. Međutim, direktor Sanitata Niko Kapetanić umirio je nazočne.

– Kraj radova prvotno je bio zakazan za 20. kolovoza, mi smo to malo ubrzali kako bismo posao završili do otvaranja Ljetnih igara. Na kraju, najizgledniji datum završetka radova je kraj srpnja ili početak kolovoza. Projekt se oduljio zbog osiguranja sredstava HBOR-a, gdje smo čekali odobrenje za kredit – izjavio je Kapetanić.

Naglasio je da će obnovljena ribarnica imati trodjelna pokretna vrata pa neće biti propuha ni bure u zimskim mjesecma. Opremit će se šest mjesta za pranje i čišćenje ribe, od čega će prva tri biti odmah postavljena.
– U Europskoj uniji riba se neće moći prodavati kao prije. Imat ćemo dva ledomata, hladnjača će imati duplo veći kapacitet, a postavit ćemo i rashladni kontejner za otpatke. Također, Sanitat će osigurati i priključak za internet. I Elektrojug radi na dovođenju novog energetskog voda iz Hebrangove za znatno veću potrošnju – kazao je Kapetanić, dodavši kako će se sve ostalo uređivati 'kako bude život išao'.

Ribari su bili posebno zadovoljni s informacijom kako se iznos naknade za ribarnicu neće 'revolucionarno mijenjati', odnosno bit će na razini Zadra, Šibenika i Splita. Također, procjena je da će 60 metara banaka biti dovoljna za potrebe ribara.

Dinko Cvjetović zatražio je da se prodavači ne razlikuju na 'velike' i 'male', nego da se razdvoje trgovci od ribara, te da se posebna prednost da onima koji nemaju dugova i ispunjaju sve zakonske uvjete. Kapetanić je prihvatio takav prijedlog, najavivši podjelu tržnice na zone.

Član Ceha za ribarstvo Mato Oberan naglasio je kako bi trebalo u ugovorima posebno navesti i utvrditi prava i obveze, dok je savjetnik gradonačelnika za more i priobalje Rikard Rossetti naveo kako će na krovu tržnice biti postavljene i fotonaponske ćelije.

Na sastanku je bilo govora o nepovoljnom položaju ribara nakon ulaska u Europsku uniju. Ribari su zbog prihvaćanja Mediteranske povelje ostali bez zaštićene cijene plavog dizela, tržišne kompenzacije, poticaja za sitnu i plavu ribu, a uvedena su i nova pravila za oka mreže, koja se povećavaju. Također, došlo je do novih troškova kroz uvođenje AIS sustava.
– Javna je tajna da je ribarska politika EU promašena, jer Atlantik i Mediteran nisu isto – kazao je Mato Oberan.

Predsjednik Ceha školjkara Antun Pavlović upozorio je na problem prijevoza ribarskih proizvoda preko schengenske granice.
– Stvorili smo trokut Bruxelles-Ministarstvo vanjskih poslova-Carina kako bismo riješili ovaj problem, jer riječ je o velikim birokratskim zavrzlamama. Ipak optimističan sam da ćemo pronaći rješenje – kazao je Pavlović, dodavši kako su i školjkarima ukinuti poticaji pa je potrebno okrenuti se sredstvima iz strukturnih fondova EU.

Naveo je kako bi se problem sa zonom Natura 2000 i zaštitom prirode uskoro trebao riješiti te kako se ozbiljno razmišlja o uvođenju pet poslovnih zona na području malostonskog zaljeva, gdje bi bila privezišta, iskrcajna mjesta i transport.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist