Aktualno

RH i BiH potpisale sporazume o graničnom režimu

Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale su u srijedu u Bruxellesu tri dokumenta koji će omogućiti normalan protok ljudi i robe nakon što Hrvatska 1. srpnja uđe u EU.

Potredsjednica hrvatske Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić  i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potpisali su Ugovor o graničnim prijelazima i Sporazum o pograničnom prometu, a na zajedničku izjavu o o tumačenju i primjeni čl. 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij RH u i iz Luke Ploče i kroz teritorij BiH u Neumu potpis je s bosanskohercegovačke strane stavio ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, a s hrvatske Vesna Pusić.

Ti dokumenti, predviđaju dva međunarodna granična prijelaza Metković 2 – Bijača na jugu te Gradiška na sjeveru, koji će biti opremljeni za sanitarne i veterinarske inspekcije i preko kojih će moći prolaziti roba biljnog i životinjskog podrijetla.

Sporazum o pograničnom prometu predviđa lakši prelazak građanima obiju zemalja koji žive u pojasu do pet kilometara s obje strane granice, s mogućnošću da se to kasnije proširi do 30 kilometara. Kroz neumski koridor, iz jednog dijela u drugi dio Hrvatske moći će prolaziti roba u zapečaćenim kamionima. Bosanskohercegovačko gospodarstvo moći će preko luke Ploče izvoziti sve proizvode, dok će se u BiH preko Ploča moći uvoziti samo ona roba koja smije ući u Europsku uniju.
 
 
 

Pročitajte još

NIJE SVUGDJE IZVRSNO Gdje je more bilo dobro, a gdje zadovoljavajuće kakvoće?

Dulist

Dubrovčanin Đuro Lubura predsjednik Hrvatske Mense

Dulist

NE NASJEDAJTE Cirkuliraju lažne poruke o nagradnoj igri Hrvatske pošte

Dulist