Aktualno

REZULTATI ZA PRVIH ŠEST MJESECI Zidine ‘rastu’ unatoč većoj cijeni ulaznice

REZULTATI ZA PRVIH ŠEST MJESECI Zidine ‘rastu’ unatoč većoj cijeni ulaznice

Unatoč povećanju cijene ulaznice, koja je od početka 2019. godine sa 150 kuna ‘skočila’ na 200 kuna, Gradske zidine nastavljaju bilježiti porast broja posjetitelja. Tako je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen porast prodanih ulaznica od oko 3 posto. Naime, prema riječima predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Nika Kapetanića, u prvoj polovici ove godine prodano je 490 tisuća ulaznica za Zidine, što je za 14 tisuća više nego u istom razdoblju prošle godine ili za oko 3 posto.

— To je za nas dobar rezultat i zadovoljni smo – rekao je Kapetanić napomenuvši kako su za razliku od drugih, cijene ulaznica za Zidine korigirane ove godine. Uz to, rekao je, ukinuti su grupni popusti.

Ston stalno raste

Porast broja posjetitelja bilježe i Stonske zidine.

— Broj posjetitelja u Stonu stalno raste. Tako smo u lipnju ove godine zabilježili 300 prodanih ulaznica više nego u istom mjesecu lani te je ta brojka iznosila 7 700. Ukupno gledajući prvih šest mjeseci ove godine, broj posjeta je na Stonskim zidinama porastao za tri tisuće, odnosno s 18 na 21 tisuću. Sve to pokazatelj je kako ćemo ove godine nadmašiti prošlogodišnji rezultat i prvi put zabilježiti preko 60 tisuća posjeta. Hoćemo li doseći brojku od 70 tisuća još ćemo vidjeti jer je pred nama još šest mjeseci do kraja godine – istaknuo je za DuList Niko Kapetanić.

Ostale znamenitosti, od Sokol grada do zapadnog predziđa od Minčete do bastiona Pile, ostale su na rezultatima iz prethodne godine. Kapetanić ističe kako bi ulaznu putanju zapadno predziđe moglo doživjeti iduće godine kad se cijelo otvori za javnost. Porast, navodi nam Kapetanić, bilježi i Knežev dvor u Slanome. Iako je riječ o malim brojkama, ipak vesele.

Više posjetitelja i u Slanome

— Lani je to bilo probno, a ove godine smo se počeli uhodavati. Radi se o malim brojevima, ali raduju jer je prošle godine bilo 30, 40 prodanih ulaznica, a ove godine preko 150. To ipak pokazuje da se pomalo i Slano uhodava i da će se i tamo svake godine bilježiti veći posjet – zaključuje Niko Kapetanić. Inače, treba podsjetiti kako je cijena ulaznice za zidine od 200 kuna najavljena još u rujnu prošle godine, a istu je Društvo prijatelja dubrovačke starine usuglasilo s Gradom Dubrovnikom.

— Zaključili smo da je takva cijena moguća s obzirom na broj posjeta. Uvjerili smo se posljednjih godina da posjet nikad nije ovisio o cijeni, već o ukupnom posjetu Dubrovniku – izjavio je tajnik DPDS-a Denis Orlić sredinom rujna prošle godine, kada su Zidine zabilježile milijuntog posjetitelja. Podsjetimo, ‘prag’ od milijun posjetitelja dubrovačkih zidina prvi put je dostignut 13. listopada 2016. godine, u 2017. godini još dva tjedna ranije, odnosno 27. rujna, a 2018. godine dva tjedna ranije nego u 2017. Spomenimo i to kako su 2018. godine dubrovačke zidine završile s ukupno milijun i 300 tisuća posjetitelja što je bio porast od 7 posto u odnosnu na godinu ranije.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 3. srpnja 2019.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist