Natrag
19.4.2019 04:57

facebook

twitter

google

rss

dulist

REZULTATI REFERENDUMA Venecija se želi odcijepiti od Italije!

22.3.2014 @ 7:53 Dulist Aktualno

Podijelite:

Na internetskom glasovanju građana Venecije i regije Veneto 89 posto od onih koji su sudjelovali izjasnilo se za neovisnost pokrajine u izjašnjavanju koje nema pravne vrijednosti, doznaje se u petak od organizatora.

Prema podacima objavljenim u petak navečer u Trevizu, sudjelovalo je 2.360.235 osoba ili 73 posto regionalnog biračkog tijela. Virtualni referendum je mobilizirao birače, ali na službenom proglašenju rezultata se okupilo tek nekoliko stotina ljudi u Trevizu, od kojih su mnogi nosili zastavu Serenissime, Mletačke Republike, prenosi Index.

S “da” se izjasnilo 2.102.969 osoba, ili 89 posto, a s “ne” 257.276 ili 11 posto, precizirali su organizatori referenduma koji predlaže odcjepljenje regije od ostatka Italije.

Izjašnjavanje su organizirali aktivisti lokalnih stranaka i organizacija okupljeni u odbor nazvan Plebiscito.eu koji žele da se buduća država zove Republika Veneto. Rezultat tog izjašnjavanja neće imati nikakve pravne ni političke posljedice, ali će poslužiti kao poziv za referendum o neovisnosti Veneta.

Predsjednik te talijanske regije Luca Zaia je ocijenio da Rim “uvijek misli da je na čelu carstva i smatra nas periferijom tog carstva. Imamo osjećaj da smo dobri samo za plaćanje poreza”, rekao je Zaia, guverner pokrajine koja plaća 71 milijardu eura poreza Rimu, 21 milijardu više od onoga što dobiva.

Za organiziranje referenduma potrebno je odobrenje regionalnog vijeća kako bi ga podastrijeli parlamentu.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana