Politika

REZULTATI CRODEMOSKOPA Kome raste, a kome pada popularnost?

REZULTATI CRODEMOSKOPA Kome raste, a kome pada popularnost?

Prema rezultatima istraživanja CRO Demoskopa za RTL, da su parlamentarni izbori provedeni početkom listopada, HDZ bi bio relativni izborni pobjednik. Podrška vodećem HDZ-u blago raste dok je SDP zaustavio petomjesečni rast, no prednost je i dalje tek nešto iznad statističke pogreške.

HDZ blago raste, SDP zaustavio rast

Na ljestvici preferencija političkih stranaka vrh pripada HDZ-u s izborom od 27,4 posto, pola postotnog poena više nego u rujnu ( 27,0 posto iz rujna). SDP je na 24,3 posto, nešto manje nego u rujnu (24,4 posto u rujnu), čime je zaustavljen petomjesečni rast. U listopadu prošle godine HDZ je imao sličnu potporu, a SDP je bio na manje od 18 posto potpore. Treći izbor i dalje je lista Mislava Kolakušića. Bivši sudac, sada europarlamentarac koji izbjegava medije i oglašava se na društvenim mrežama, a želi biti i predsjednik i premijer i ministar, bilježi rast potpore – sada je na 6,1 posto (u odnosu na 5,9 posto u rujnu). Nakon fijaska na Europskim izborima, a onda i nedavne potpore Miroslavu Škori MOST nastavlja rasti, sada je na 5,5 posto potpore (u rujnu 5,0 posto).

Živi zid najveći gubitnik na godišnjoj razini

Blagi rast bilježi i HSS koji je sada na 3,5 posto (u rujnu 3,3 posto). Neovisni za Hrvatsku, nakon raspada, nastavljaju padati, Bira ih 2,2 posto ispitanika (u rujnu 2,6 posto). Nešto manje ima stranka zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića – 2 posto (1,9 posto u rujnu), dok stranku bivšega člana Živog zida Ivana Pernara, sada predsjednika stranke koja nosi njegovo ime, bira 1,9 posto ispitanika (1,7 u rujnu). Istu potporu ima i njegova bivša stranka Živi zid (1,9 posto, jednako kao i u rujnu). Prošle je godine u listopadu Živi zid bilježio potporu veću od 12 posto, tako da je ta lista na godišnjoj razini najveći gubitnik. HDZ-ov partner HNS, nakon odlaska Matije Posavca bilježi blagi pad, sada su na 1,7 posto (u odnosu na 1,9 u rujnu) tako da suprotstavljanje Blaženke Divjak, ministrice iz njihove kvote, premijeru zbog plaća učiteljima i nije pozitivno utjecalo na rejting. Ostalih je 3,8 posto, a neodlučni 11 posto.

Grabar-Kitarović više nije prvi izbor za najpozitivnijeg političara

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović više nije vodeća na ljestvici najpozitivnijih političara. S te pozicije, kao i prije dva mjeseca, smijenio ju je premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković.

Predsjednika Vlade i HDZ-a kao najpozitivnijega domaćeg političara vidi 11,2 posto ispitanika (10,9 posto u rujnu). Kolindu Grabar-Kitarović, kandidatkinju za predsjednicu i, i dalje prvu osobu Pantovčaka, najpozitivnijom ocjenjuje nešto manje ispitanika nego prošlog mjeseca – 10,4 posto (11,2 posto u rujnu). Njezin izazivač Zoran Milanović je najpozitivniji za 7,6 posto ispitanika, bilježi rast nešto iznad postotnog poena (6,4 posto u rujnu). Ministar financija Zdravko Marić i dalje je četvrti izbor s 3,6 posto, ali pada (5,2 posto u rujnu).

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist