Kultura

“Revizor” otvara Gavelline večeri

"Revizor" otvara Gavelline večeri

Premijerni naslov 61. Dubrovačkih ljetnih igara, Gogoljev 'Revizor'  u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih otvara 26. Gavelline večeri u Zagrebu, 30. rujna.

Temeljen na anegdoti koju je navodno Gogolju ispričao Puškin, Revizor pripada žanru komedije pogrešaka, a prikazuje ljudsku pohlepu, glupost i korupciju u Carskoj Rusiji.  Revizor na komičan način govori o dolasku inspektora (revizora) u grad u kojemu je vlast u potpunosti korumpirana.

Pišući komediju Gogolj je, prema vlastitim riječima, htio „staviti na hrpu svo zlo u Rusiji, sve nepravde, koje se čine na onim mjestima i u onim prigodama u kojima se od čovjeka traži najviše pravednosti, i u isti se mah svemu narugati“.

Ovaj svevremenski Gogoljev tekst uspješno je na pozornicu postavio nagrađivani slovenski redatelj mlađe generacije – Jernej Lorenci. Upravitelja grada utjelovio je Vili Matula, njegovu ženu Nina Violić, a ostatak sjajne glumačke ekipe čine Karla Brbić, Jadranka Đokić, Sreten Mokrović, Doris Šarić Kukuljica, Filip Nola, Robert Ugrina, Jan Kerekeš, Miha Bezeljak te Edvin Liverić. Koreografija je djelo Gregora Lušteka, izrada kostima povjerena je Belindi Radulović, glazba Branku Rožmanu, a scenografiju potpisuje Branko Hojnik.

Revizor je ostvario niz uspješnih gostovanja na kazališnim daskama po cijeloj regiji i osvojio više nagrada, uključujući 5 nagrada na 35. Danima satire, među kojima i one za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju režiju te nagradu za glavnu mušku ulogu, a dobitnik je i Nagrade hrvatskog glumišta. 

Gavelline večeri su kazališni festival na kojem gledatelji mogu vidjeti najbolje predstave javnih nacionalnih i gradskih kazališta u Hrvatskoj. Festivalski žiri će na kraju festivala dodijeliti nagradu za najbolju predstavu, nazvanu po osnivaču teatra Branku Gavelli .

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist