Politika

Revijalna rasprava o Garaži, Grad ionako nema pravo prvokupa

Revijalna rasprava o Garaži, Grad ionako nema pravo prvokupa

Gradsko vijeće mora odlučiti treba li garažu kupiti ili ne. Ali, sud je dao pravo prvokupa Gradu Dubrovniku koje mu ne pripada. I da nas pripada, moje osobno mišljenje jest da je garaža skupa i da je ne bismo trebali kupiti – rekao je uvodno o javnoj garaži na Ilijinoj glavici gradonačelnik Mato Franković.

-Arbitraža je pokazala kako nije ni po čemu bila problematična za grad, osim što smo izgubili upravljačku poziciju i to je problematično. Da je ona nešto povoljnija, sigurno bismo raspravljali o tome da je kupimo, ali zadužiti se za tako velike novce za nešto. Cilj nam je da garaža normalno funkcionira, a da mi istovremeno razvijamo projekte na drugim područjima. Ničim garaža neće ugroziti Grad Dubrovnik – rekao je gradonačelnik dodavši kako je njegov prijedlog da se garaža ne kupi.

-DDS je bezbroj puta pisao i govorio o problemu garaže. Slali smo prijedloge i primjedbe bivšem gradonačelniku i upozorio ga da je grad izigran u upravljanju – rekao je Ivan Jelčić.

-Nakon arbitražne presude stvari su pošle u krivom pravcu. Grad je izrazio čvrstu namjeru da Grad kupi garažu, ali je gradonačelnik bio izigran jer je PBZ zakonito prodao svoja potraživanja drugoj tvrtki. Garaža radi, pomaže našim prometnim problemima. Ionako će ta garaža po isteku ugovora pripasti gradu, a te je novce bolje uložiti drugdje. Iz medija doznajemo da će je kupiti austrijska tvrtka koja odlično zna svoj posao te smo uvjerenja da će grad od garaže imati korist – rekao je Jelčić.

-Mi dosad nismo platili ni kunu, ali me je strah da u budućnosti ne dođe neka omča oko vrata – rekao je Željko Raguž.

I SDP smatra da bi bilo suludo kupiti garažu, rekao je Jadran Barač, a Maro Kristić rekao je da bez obzira na mišljenje konzervatora, cijela priprema za točku i raspravu bila neozbiljna.

-U zaključku koji je donijela sutkinja Općinskog suda stoji da nema pravnog lijeka i ako je riječ o omašci, Grad Dubrovnik je mogao sudjelovati u dražbi, ali smo unaprijed odlučili da to nećemo. Ova rasprava je revijalnog karaktera – rekao je Kristić dodavši kako je riječ o kapitalnom projektu i da se ipak moglo razmisliti o kupnji.

-Očito je ovo tema o kojoj se baš nitko nije potrudio previše otvarati. Kritika ide i gradskoj upravi i medijima – rekao je Kristić dodavši kako se nada da s novim vlasnikom neće više ostati zakućica.

-Svaka točka dnevnog reda je jednako vrijedna, a vi ste kao vijećnik mogli dati prijedlog zaključka – replicirao je Kristiću Potrebica, osvrnuvši se na njegovu kritiku da se o važnoj temi raspravlja na kraju sjednice. Jer, Potrebica je ustvrdio kako je ovo najbolje vrijeme za raspravu, kad su ljudi doma, završio je dnevnik, nema utakmica…

-Nije primjereno na ovaj način raspravljati jer bi građani trebali bolje biti upućeni u garažu kako se to nikad više ne bi dogodilo – rekao je Kristić.

-Ođe i nema točke dnevnog reda, zaključak bi mogao biti – propustili smo kupiti javnu garažu jer sad sve i da odlučimo, više ne možemo – rekao je Vido Bogdanović.

-Garaža je građena temeljem prava građenja, odnosno Grad je još vlasnik zemlje ispod Garaže. Nakon 30 godina Grad bi trebao postati vlasnikom, a što bi se dogodilo kad bi u međuvremenu vlasnik, odnosno operater bankrotirao i kupio je netko drugi. Što bi se onda dogodilo – pitao je Bogdanović.

-Treba li nam još jedna garaža? – pitao je dalje Bogdanović pitavši vijećnike jesu li ikad vidjeli da je garaža u Atlant centru puna.

-Garaža je u velikim problemima statički, Garaža puca. Postavlja se pitanje, hoće li je biti skuplje obnoviti kad je dobijemo ili sve srušiti i izgraditi novu – rekao je Kristić, a Bogdanović je dodao kako je građena na sred rasjeda, na što je upozoravao dubrovčaki stručnjak, gospodin Paviša.

-Ne znam koji je smisao ove rasprave – istaknuo je Ljubo Nikolić dodavši kako mu djeluje da se sad podvlači crta, bez ikakve odgovornosti za bivšu gradonačelnicu Dubravku Šuicu iznijevši niz pitanja od toga kako je grad izgubio upravljačka prava.

-Sve zaboravljamo kao da ništa nije bilo i za 20 godina dobit ćemo ruševinu – rekao je Nikolić, a Bogdanović je rekao kako nije nastala šteta za Grad.

 

 

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist