Aktualno

RETROSPEKTIVA 2018. (3) // ONEČIŠĆENJE VODE Nije Escherichia Coli, ali jest amonijak

RETROSPEKTIVA 2018. (3) // ONEČIŠĆENJE VODE Nije Escherichia Coli, ali jest amonijak

Krajem kolovoza 2018. godine iz Vodovoda Dubrovnik pristigla je obavijest kako se voda ne preporuča za piće. Razlog su ovoga puta bila poteškoće u dezinfekciji vode s izvorišta Omble.

‘Analize vode i kontrola mreže obavljaju se stalno i o svim promjenama Vodovod će pravodobno obavijestiti potrošače’, istaknuto je u njihovoj obavijesti. No, među tim se istim spomenutim potrošačima pojavila velika sumnja. Ovo su onečišćenje povezali s fekalijama, a kao komentar istaknuo se onaj: ‘Stigla Grabovica na Omblu!’. Tražilo se detaljnije i brzo pojašnjenje iz Vodovoda. Stiglo je dan kasnije. Radilo se, kako su tad napisali, o organskom onečišćenju te kako ‘nakon razdoblja bez kiša, prilikom prvih većih oborina uobičajeno dolazi do procesa ispiranja podzemlja i nadzemlja’. Iako se Vodovod s ovakvim prirodnim procesima susreće redovito, kako su istaknuli, ovdje se radilo o hidrološkim uvjetima koji su teško predvidivi i predstavljaju iznimku.

No, ova iznimka i dalje je izazivala komentare građana. I dalje im nije bilo jasno objašnjenje, a dobili su materijala za razmišljanje i na koncu za stvaranje dodatne zabrinutosti. Tijekom tog popodneva na Facebooku su se proširile glasine kako se u vodi nalazi bakterija Escherichia coli. Te je neprovjerene informacije istog dana demantirao predsjednik Uprave Lukša Matušić i istaknuo kako u vodoopskrbnoj mreži Dubrovnika nema pokazatelja opasne bakterije. Ove je informacije netom kasnije priopćenjem potvrdio dr. Mato Lakić ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko–neretvanske županije.

-Tragom raznih dezinformacija na društvenim mrežama obaviještavamo građane Dubrovnika da se sva voda prije distribucije dezinficira te da u do sada ispitanim uzorcima iz javne vodoopskrbne mreže nismo izolirali (pronašli) Escherichiju coli (E. coli) kao niti ukupne koliforme – istaknuo je u priopćenju. Ponovio je i on kako je ‘nakon obilnih oborina i opterećenosti izvora Omble mikroorganizmima i pratećim organskim spojevima došlo do poteškoća u procesu dezinfekcije mreže’. Jesu li građani bili mirni? Nisu. Nego su uzeli bidone u ruke te punili vodu na cisternama. Komentirali su ljudi: ‘K’o da je rat’.

Treća potvrda kako u dubrovačkoj vodi nema E. coli bila je od gradonačelnika Mata Frankovića. Sve je u redu, tvrdio je, ali građanima nije jasno kako je došlo do onečišćenja zbog kojega, ne samo što su morali uzimati vodu sa cisterni, nego nisu ni mogli prokuhati onu sa špine? Dubrovčanin Ivica Ban pojačane mutnoće vode povezao je s HEP-ovim istražnim radovima, odnosno bušotinama koje su po nalogu HeP-a nastale prije četiri godine, baš u vrijeme, kad su počeli veći problemi sa zamućenjima. Sve o spornim bušotinama poslao je nadležnim institucijama, no nije dobio odgovore. Vodovod je bio upoznat sa spornim radovima, no jesu li povezani sa zamućenjem, nisu iznijedrili konkretan zaljučak.

-Točan broj i lokacije bušotina nisu nam poznate, a špekulira se s brojkom od preko desetak bušotina različitih namjena He Ombla, vodoistražni radovi i slično – napomenuli su iz Vodovoda za DuList.
Dipl. ing. građevine Tomislav Paviša, kojeg se kao dugogodišnjeg voditelja projekta u javnosti smatra ‘ocem Hidroelektrane Ombla’, nije se složio s Banovim razmišljanjima. Paviša je ideju o istražnim bušotinama kao uzroku onečišćenja vode nazvao ‘glupostima i neznanjem’. Krivca ne nalazi u istražnim bušotinama, već u odlagalištu otpada na Grabovici. Današnja predsjednica dubrovačkog Hns-a Nataša Gabričević tada je rekla kako ima dokumente koji ukazuju na izravnu vezu Grabovice s izvorištem Omble.

Amonijak je ‘krivac’
Građani su dobili konačan odgovor poslije stotine nagađanja… I bidona.
-Kod zadnjeg onečišćenja vode nije niti jednom pronađena bakterija E. Coli, no pronađena je povišena razina amonijaka – objasnio je direktor Vodovoda Lukša Matušić. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić potvrdio je kako je iz preventivnih razloga, zbog povećane potrošnje klora u sustavu, izdana obavijest da voda nije za piće. A sve kako bi se odradile potrebne analize te se pronašao uzrok povećane potrošnje klora, koja se događa kada je u pitanju neko onečišćenje. Istaknuli su kako sumnjaju da je onečišćenje došlo s ‘druge strane’, odnosno preko granice. Lakić je objasnio kako istraživanja upućuju da je izvor onečišćenja organskog porijekla.

-Ili se radi o septičkom, odnosno fekalnom izvoru onečišćenja ili o otpadnim vodama nekakvih klaonica ili farmi gdje postoji životinjski otpad i fekalije. Izvor još uvijek ne znamo. Svi pokazatelji upućuju da se radi o međunarodnom problemu – rekao je Lakić. Kako su problemi onečišćenja stizali iz područja BiH, to je uvelike ograničavalo mogućnosti Vodovoda da utječu na izvore onečišćenja. Ali, su zajedno zaključili kako voda nije bila opasna za zdravlje građana.

-Upozorenje kako voda nije za piće je poslano preventivno kako bi se stvorio prostor da se utvrdi postoji li onečišćenje vode bez da se nekome može-bitno naruši zdravlje – rečeno je. Sumnjao je i Franković na onečišćenja iz susjedstva, no htjelo se doći do rješenja. Sudjelovao je među ostalim na sastanku predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti graničnih područja Hrvatske i BiH. Između ostalih pitanja dogovorena su rješenja za pitanje vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda s Ivanice, što je projekt od strateškog značaja i za Dubrovnik zbog zaštite izvorišta Omble. U cijeloj ovoj situaciji potaknulo se i pitanje pročistača koji ni danas nije u funkciji. Tek je u studenom prošle godine gradonačelnik objavio kako je pročistač u mokro-probnom radu i kako se uporabna dozvola očekuje – ‘početkom prosinca’. I to se očito odužilo.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist