Aktualno

‘RESPECT THE CITY’ Predstavljen akcijski plan budućeg održivog razvoja Dubrovnika

'RESPECT THE CITY' Predstavljen akcijski plan budućeg održivog razvoja Dubrovnika

Donosimo trogodišnji akcijski plan s jasnim ciljem održivog razvoja i upravljanja Dubrovnikom kao turističkom destinacijom u suglasju sa svim bitnim dionicima – izjavio je gradonačelnik Mato Franković u utorak ujutro na predstavljanju strateškog projekta dubrovačke Gradske uprave ‘Dubrovnik – Respect the City’.

-Nije riječ o strategiji razvoja turizma, već o projektu koji će u budućnosti objediniti strategiju razvoja turizma, plan upravljanja povijesnom jezgrom te ostale strateške dokumente. Projekt će u sebi nositi kratkoročne ciljeve koje možemo postići već u ovoj te idućim godinama, ali i dugoročne ciljeve održivog turizma – rekao je Franković.

-Ovo ne smije biti projekt tek trenutne gradske vlastiPozvali smo sve političke stranke, gospodarstvenike, sve institucije i ustanove, da budu dio projekta. Jer kad se projekt donese, onda mora biti obvezujući za sve. Ako se svi oni ne budu mijenjali zajedno s nama, onda je sve ovo što radimo zaludu – izjavio je Franković.

-Projekt u svom fokusu ima održivi turizam i razvoj grada te predstavlja skup kratkoročnih i dugoročnih inicijativa s ciljem rješavanja dubrovačkih problema.Problem prekomjernog turizma i nedovoljnog upravljanja nije problem samo Dubrovnika, već i najbogatiji svjetski gradovi. Ovo je pionirski izazov. Dosad se puno ulagalo u marketing, a malo u upravljanje. Bit će ‘požarnih’ mjera, ali želimo raditi sustavno i intergrirano. Želimo okupiti ljude koji žele dobro ovom gradu, kako bismo zajedno osmislili i proveli prioritetne zadatke s ciljem održivog razvoja Dubrovnika. Dobro upravljanje je srž održivog razvoja, a upravo kroz akcijski plan želimo riješiti problem Dubrovnika kao destinacije. Ovaj projekt ne može se provesti bez suradnje s lokalnom zajednicom – izjavio je voditelj projekta ‘Dubrovnik – Respect the City’ Ranko Milić iz Eupolis grupe.

-Kroz projekt se zapravo razvija inovacija, koja će kasnije kroz niz novih jednostavnih i primjenjivih rješenja te saznanja pomoći i drugim svjetskim gradovima sa sličnim problemima. Očekujemo kako će u provedbu akcijskog plana biti uključene sve bitne institucije, od Grada Dubrovnika preko Zavoda za obnovu, komunalnih tvrtki, Društva prijatelja dubrovačke starine, Lučke uprave, Luke Dubrovnik, Zračne luke Dubrovnik, razvojnih agencija, obrazovnih institucija pa do gospodarstva. Projekt mora biti platforma za razgovor i zajednički rad jer gradom u konačnici mora upravljati vlastita zajednica – istaknuo je Milić.

-Rezultat provedbe akcijskog plana bi trebao biti Dubrovnik kao brend drukčijeg turizma, bez negativnih konotacija. Očekujemo kako ćemo do 2020. godine postići optimalnu distribuciju posjetitelja. Realizirat ćemo prvu fazu funkcionalnog upravljanja destinacijom. Bit će to velik izazov, jako puno će i koštati, ali postoji dovoljno izvora financiranja, prije svega kroz EU fondove – očekuje Milić.

-Prvi rezultati projekta trebali biti vidljivi već ovog ljeta, pogotovo što već postoje neka solidna rješenja koja se iz raznih razloga ne provode ili nisu integrirani – zaključio je Milić.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist