Grad

Renata Suša najavila podizanje tužbe zbog UPU Bosanka

Renata Suša najavila podizanje tužbe zbog UPU Bosanka

Potpredsjednica za investicije Renata Suša u tvrtci Nova Europska Ulaganja, društva kćer američkog fonda NHC Capital održala je danas konferenciju za novinare o UPU Bosanka.

Tom prigodom najavila je podnošenje kaznenih prijava protiv Dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića i ravnateljice županijskog Zavoda za prostorno planiranje Marine Oreb odnosno protiv Republike Hrvatske.

– U Dubrovnik smo došli 2010. i kupili zemljište na Bosanci, i to 28 000 kvadrata koje je bilo građevinsko, mještovite namjene, pretežito stambene. No, cijelo vrijeme nam se od strane županije daje negativno mišljenje tvrdeći da na svom građevinskom zemljištu ne smijemo graditi – istaknula je uvodno dodajući:
– Shvatili smo važnost lokacije, organizirali urbanistiki natječaj na kojem je sudjelovalo 12 urbanističkih ureda iz cijele Hrvatske, tu je bilo 40-ak arhitekata koji su predvidjeli gradnju na obuhvatu. Dobili smo prostorno plansku dokumentaciju, krenuli smo u postupak javne rasprave, pribavili smo sve suglasnosti od 20-ak institucija – Hrvatskih šuma, Ministarstva poljoprivde, HEP-a, Hrvatskih vode, Ministarstva kulture i konzervatora, Ministarstva graditeljstva. Mišljenje Županije je i dalje bilo negativno. Za naše područje unutar UPU—a bilo je predviđena gradnja na 40 000 kvadrata i to objekata visine do 6 katova. No na zahtjev prvo smo građevinski obuhvat smanjili na 18, pa na 10 te na kraju na 6 300 ,  a visinu objekata na 2 kata. To su većinom prizemnice, od 26 kuća njih 18 ima ili prizemlje ili suteren, a ostalih 8 ima dvije etaže. Većina kuća imala bi 180 kvadrata, odnosno njih osam 360. Na taj GUP kojim je bila predviđena gradnja na 40 000 kvadrata, Županija je dala tri puta suglasnost. U međuvremenu su se predomislili i tvrde kako se treba odrediti dio zemljišta za gradnju i dio na kojem se ne može graditi.

Suša se pita kako to da su sve institucije dale pozitivno mišljenje osim Županije.

Dodala je kako zbog obustave projekta, godišnje imaju gubitak od oko milijun eura .

– Županija investitora nastoji prikazati kao nekoga tko ne poštuje intitucije ove zemlje, a župan i Marina Oreb svojevoljno interpetiraju zakonske odredbe – zaključila je.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist