Zanimljivosti

REKUPERAJTE SE! Detoks organizma u 7 koraka

Hrana Shutterstock Images

Detoksikacija organizma uklanja štetne tvari, a najbolje ju je raditi nakon blagdana i jela bogatih kalorijama.

Donosimo detoksikacijski plan uz koji ćete osloboditi tijelo od toksina i ponekih suvišnih kilograma nagomilanih tijekom hladnijih mjeseci. Ako još niste, sada je krajnje vrijeme da očistite svoj organizam i podigneš ukupnu razinu energije.

Od namirnica se preporuča visok unos voća i povrća kako bi se unijela i dijetalna vlakna koja imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma. Također se preporuča konzumiranje cjelovitih žitarica, integralne riže, prosa i ječma koji potiču pokretljivost crijeva. Žitarice je poželjno jesti i u jutarnjim satima, u obliku žitnih pahuljica sa dodatkom voća i orašastih plodova te u sklopu drugih obroka, umjesto kruha.

Pektin u jabukama može dodatno pomoći u uklanjanju štetnih tvari pa je preporuka da se dnevno unese barem jedna jabuka. Svo ostalo voće je visoko preporučljivo. Povrće je bogato vlaknima pa ga je poželjno unositi u velikim količinama, pripremati variva, umake, pirjati ili peći u foliji.

Također, potrebno je razlikovati namirnice po udjelu ugljikohidrata i proteina, jer su preporuke da se tijekom dana unose namirnice bogate ugljikohidratima (doručak i ručak), a za večeru da se konzumiraju namirnice bogate proteinima. Na taj način osigurava se potreba za energijom tijekom dana koju prvenstveno dobivamo iz ugljikohidrata.

Od izvora bjelančevina preporuča se konzumacija ribe, koja je ujedno bogata i omega-3 masnim kiselinama, nemasnog mesa, peradi, svježeg sira, soje i sojinih proizvoda. Namirnice bogate složenim ugljikohidratima su žitarice (pšenica, proso, raž, zob) i proizvodi od žitarica poput tjestenine, palente, pšeničnog griza, kus kusa, dok se pečena tijesta za pizzu ili kruh ne preporučuju.

Za vrijeme detoksikacijske dijete potrebno je unositi dovoljno tekućine kako bi se izbjegla dehidratacija. Tekućinu se preporučuje unositi putem vode, biljnih čajeva, nezaslađenih sokova od voća i povrća, te u obliku juha i variva.

Detoksikacijski plan u sedam koraka
1. Povrće i voće trebaju činiti okosnicu vaše prehrane.
2. Tijekom cijelog dana jedite lagane obroke.
3. Nemojte preskakati obroke i izbjegavajte dulje gladovanje tijekom dana, jer će takvo ponašanje rezultirati nepotrebnim prejedanjem.
4. Uživajte u maštovitim povrtnim salatama. One osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i čiste organizam od otrova. Salate začinite kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
5. U borbi protiv toksina nužan je i adekvatan unos tekućine. Tijekom detoksikacije potrebno je unijeti oko dvije litre tekućine u organizam u obliku juha, sokova, čajeva i mineralne izvorske vode.
6. Povrće pripremajte što kraće kako bi vrijedne tvari ostale očuvane.
7. Tople povrtne juhe te sokovi od svježeg voća i povrća pravi su način za podizanje energije.

RECEPT: Detox čaj ‘Mršavko’
Sastojci: bazga, kopriva list ili korijen, breza, krkovina, maslačak list, komorač, šipak, hibiskus, jabuka sušena, borovnica pl., menta, mirisna lazarkinja.
Priprema: Na litru vode dodati 2 jušne žlice čaja, prokuhati 1 minutu i nakon 10 minuta stajanja u vodi procijediti. Svaki dan popiti, malo po malo, tu litru čaja. U čaj dodati i limunov sok. S obzirom na to da su neke navedene biljke slične po svom kemizmu, a time i po djelovanju, ne moraju se koristiti sve.

Izvor: Zdravakrava.hr

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist