Aktualno

Rektorski zbor: Pravilnik donesen netransparentno

Rektorski zbor RH smatra kako je novi Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja donesen na netransparentan način.

Isto tako, smatraju kako kriteriji navedeni u Pravilniku mogu dugoročno štetiti kvaliteti izbora nastavnika u znanstvena zvanja. Zaključak Rektorskog zbora, čija je predsjednica Vesna Vrtiprah, upućen je predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskog sabora, premijeru, ministru znanosti, obrazovanja i sporta, predsjedniku Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora te ravnateljici Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

A evo što su i zaključili:
– Rektorski zbor podržava unaprjeđenje nacionalnog istraživačkog sustava i kvalitete znanstvenog rada uključujući i kvalitetu uvjeta za izbor u znanstvena zvanja. Način donošenja novog Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja bio je netransparentan te se pri njegovom donošenju nije poštivala osnovna razina sudjelovanja zainteresirane javnosti – informiranje, a posljedično tome niti savjetovanje, uključivanje ili partnerstvo kao niti bilo koji oblik sudjelovanja sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Sadržaj novog Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja ne čini kvalitativni pomak jer su kriteriji nedorečeni, nedorađeni i neusklađeni te mogu dugoročno štetiti kvaliteti izbora nastavnika u znanstvena zvanja.

Rektorski zbor predlaže daljnji rad na novom Pravilniku uzimajući u obzir dobre primjere kriterija za izbor u znanstvena područja zemalja Europske unije. U taj se rad Rektorski zbor spreman uključiti. Rektorski zbor traži odgodu primjene Pravilnika – zaključci su Rektorskog zbora.

Pročitajte još

SAVJET MINISTARSTVA ZBOG KORONAVIRUSA Ne putujte u pogođene talijanske regije

Dulist

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija