Aktualno

Rektorski zbor: Pravilnik donesen netransparentno

Rektorski zbor: Pravilnik donesen netransparentno

Rektorski zbor RH smatra kako je novi Pravilnik o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja donesen na netransparentan način.

Isto tako, smatraju kako kriteriji navedeni u Pravilniku mogu dugoročno štetiti kvaliteti izbora nastavnika u znanstvena zvanja. Zaključak Rektorskog zbora, čija je predsjednica Vesna Vrtiprah, upućen je predsjedniku Republike Hrvatske, predsjedniku Hrvatskog sabora, premijeru, ministru znanosti, obrazovanja i sporta, predsjedniku Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora te ravnateljici Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

A evo što su i zaključili:
– Rektorski zbor podržava unaprjeđenje nacionalnog istraživačkog sustava i kvalitete znanstvenog rada uključujući i kvalitetu uvjeta za izbor u znanstvena zvanja. Način donošenja novog Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja bio je netransparentan te se pri njegovom donošenju nije poštivala osnovna razina sudjelovanja zainteresirane javnosti – informiranje, a posljedično tome niti savjetovanje, uključivanje ili partnerstvo kao niti bilo koji oblik sudjelovanja sukladno Kodeksu savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata.

Sadržaj novog Pravilnika o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja ne čini kvalitativni pomak jer su kriteriji nedorečeni, nedorađeni i neusklađeni te mogu dugoročno štetiti kvaliteti izbora nastavnika u znanstvena zvanja.

Rektorski zbor predlaže daljnji rad na novom Pravilniku uzimajući u obzir dobre primjere kriterija za izbor u znanstvena područja zemalja Europske unije. U taj se rad Rektorski zbor spreman uključiti. Rektorski zbor traži odgodu primjene Pravilnika – zaključci su Rektorskog zbora.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist