Aktualno

REKORDI Iza nas je najtopliji studeni u povijesti Zemlje

Dubrovački zalazak sunca

Studeni 2015. godine bio je natopljiji studeni u znanoj nam Zemljinoj povijesti.

Podatke je u svom redovitom mjesečnom izvješću, donosi portal Crometeo, objavila američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA). Nakon veljače, ožujka, svibnja, lipnja, srpnja, kolovoza, rujna i listopada, studeni je već deveti ovogodišnji mjesec koji je na Zemlji rekordno topao. Temperaturno odstupanje od prosjeka za 20. stoljeće (+0.97°C) je u ovogodišnjem studenom drugo najveće mjesečno temperaturno odstupanje zabilježeno u proteklih 1631 mjeseci, tj. od siječnja 1880. godine, od kada postoje temperaturni podaci na globalnoj razini. Veće mjesečno temperaturno odstupanje od prosjeka (+0.99°C) je zabilježeno samo u prošlom mjesecu ove godine.

Među prvih deset mjeseci s najvećim temperaturnim odstupanjem od globalnog mjesečnog prosjeka samo jedan mjesec nije iz 21. stoljeća. To je bila veljača iz 1998. godine koja je bila za 0.86°C toplija od globalnog mjesečnog prosjeka za veljaču. Među prvih deset najtoplijih mjeseci (od 1880. godine) prema kriteriju najvećeg temperaturnog odstupanja od prosjeka čak je njih osam iz 2015. godine.

Crometeo ističe kako je NOAA objavila da je prvih jedanaest mjeseci 2015. godine najtoplije takvo razdoblje u znanoj povijesti Zemlje. Globalno temperaturno odstupanje od prosjeka je u tom razdoblju iznosilo +0.87°C.
– Sasvim je izvjesno da će 2015. postati najtoplija godina u znanoj povijesti Zemlje. Da se to ne bi dogodilo, prosinac bi trebao biti za najmanje 0.81°C hladniji od prosjeka, odnosno za 0.24°C hladniji od najhladnijeg prosinca na globalnoj razini. A najhladniji je bio prosinac 1916. godine.

Prosječna globalna temperatura kopna i oceana u studenom 2015. godine je bila za 0.97 °C veća od temperaturnog prosjeka za listopad za 20. stoljeće, a on iznosi 12.9°C. Temperatura kopnenih površina na Zemlji je u studenom bila za 1.31°C veća od prosjeka za 20. stoljeće, te je po tome ovogodišnji studeni peti najtopliji. Toplina je u studenome bila najizraženija duž ekvatorijalnog i sjeveroistočnog dijela Južne Amerike te u dijelovima jugoistočne Azije. Dijelovi zapada SAD-a, jug Grenlanda te sjeveroistok Azije su bile temperaturno oko ili malo ispod prosjeka.
Prosječna temperatura svjetskih oceana u studenome 2015. je bila najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.84 °C viša od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 15.8 °C. Rekordna ili znatno iznadprosječna površinska temperatura oceana je zabilježena na središnjem dijelu ekvatorijalnog Pacifika kao posljedica izraženog klimatskog fenomena El-Nino čiji se vrhunac očekuje slijedećih mjeseci za vrijeme zime na Sjevernoj polutki.

Na Sjevernoj polutci studeni 2015. je sa temperaturnim odstupanjem od +1.17 °C također bio rekordno topli studeni. I na Južnoj polutci studeni 2015. je s temperaturnim odstupanjem od +0.76 °C bio najtopliji studeni. I u protekla tri mjeseca (rujan, listopad i studeni), odnosno u klimatološkoj jeseni na Sjevernoj polutki, te klimatološkom proljeću na Južnoj je zabilježena rekordna toplina. Prosječna temperatura kopna i oceana na Sjevernoj polutki je u klimatološkoj jeseni 2015. bila za 1.14°C iznad dugogodišnjeg prosjeka. Na Južnoj je polutki klimatološko proljeće 2015. također bilo rekordno toplo s prosječnom temperaturom kopna i oceana za 0.77°C višom od dugogodišnjeg prosjeka – pišu Crometeovci.

Pročitajte još

ZAJEDNIČKE GROBNICE BONINOVA GOTOVO POPUNJENE Kamo s posmrtnim ostatcima nakon 10 godina?

Leona Rašica

ZANIMLJIV PROJEKT Najljubaznijima dubrovačkim vozačima prigodni pokloni

Dulist

Državne prvake ugostili župan i gradonačelnik, rasterećeni odlaze na završnicu Lige prvaka

Dulist