Aktualno

REKORD Ostvareno 70 milijuna noćenja!

REKORD Ostvareno 70 milijuna noćenja!

Hrvatska je u 12 mjeseci prošle godine ostvarila rekordnih 70,3 milijuna noćenja i 12,3 milijuna dolazaka. U odnosu na 2011. godinu to je ras od 4,24 milijuna dolazaka (+6,4 posto) i gotovo 600 tisuća noćenja (+5,13 posto), pokazuju prvi podaci sustava turističkih zajednica.

Ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio o rekordnim rezultatima turističkog prometa, ostvarenog u 2012. godini, te najavio najvažnije aktivnosti i planove Ministarstva turizma za turističku 2013. godinu.

Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su u 2012. godini bolje rezultate nego 2011., s time da je i ukupan broj noćenja svih kontinentalnih županija bio 4 posto veći. Trećina turističkog prometa ostvarena je u Istri, u kojoj je zabilježeno 21,9 milijuna noćenja (+6,5 posto) i 3,16 milijuna dolazaka (+5 posto).

Prema udjelu u ukupnom turističkom prometu slijedi Kvarner s 12,2 milijuna noćenja (+3 posto) i 2,2 milijuna dolazaka (+1 posto), Splitsko-dalmatinska županija s 11,8 milijuna noćenja (+6,5 posto) i 1,9 milijuna dolazaka (+5 posto) i Zadarska županija s 9,2 milijuna noćenja (+8 posto) i 1,2 milijuna dolazaka (+7 posto).

Najveći rast turističkog prometa zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj je ostvareno 11 posto više noćenja i 9 posto više dolazaka.
Iako će nastavak globalne gospodarske krize utjecati na turistička kretanja u svijetu, ministar Ostojić optimističan je kada je riječ o turističkoj 2013. godini.

– Očekujem da će Hrvatska u ovoj izazovnoj turističkoj godini ponoviti fizičke pokazatelje turističkog prometa iz 2012. godine, koji su nas uvrstili na sam vrh mediteranskih zemalja, te ostvariti povećanje prihoda od dva do tri posto – rekao je ministar.

Dodao je kako će ovu godinu, prije svega, obilježiti diferencirana stopa PDV-a od 10 posto za turizam, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, povećanje investicija u turizmu te usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine.

Prema najavi ministra do kraja ove godine očekuje se privatizacija 13 trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu. Spomenuo je i novi projekt „Tisuću bazena za Hrvatsku“, koji će se provoditi u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, a koji će biti usmjeren na produženje turističke sezone budući da objekti s bazenom rade do osam tjedana duže od ostalih, rekao je ministar.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist