Zanimljivosti

Registar darivatelja matičnih stanica i u Dubrovniku

U suradnji s Ministarstvom zdravlja i Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu,  upis u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica od sada je moguć i u OB Dubrovnik, Roka Mišetića bb, utorkom od 8 do 10 sati.

U Registar se  mogu upisati sve zdrave osobe od 18 do 40 godina starosti. Potrebno je samo popuniti pristupnicu i zdravstveni upitnik te dati uzorak krvi za HLA tipizaciju (postupak kojim se utvrđuju  antigeni tkivne snošljivosti).

Svaki darivatelj krvi može postati potencijalnim spasiteljem nečijeg života jer se transplantacijom koštane srži liječe bolesnici s akutnim i kroničnim oblikom leukemije te bolesnici s teškim oštećenjem koštane srži. Poruka svih akcija upisa je – lijek je u nama!

„Kako bismo nastavili širiti Registar i tako spašavati ljude diljem svijeta, odlučili smo sam postupak upisa u Registar učiniti još dostupnijim građanima. Od sada će građani uz tradicionalne akcije koje organiziramo, moći darivati krv i u Zavodu za transfuzijsku medicinu i time povećati šanse za život bolesnih“, izjavila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade.

Upis u Registar moguć je u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Rijeci, Puli, Varaždinu, Osijeku i Slavonskom Brodu.
 

Rezultati Zaklade Ana Rukavina i hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica
Hrvatski Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica trenutno broji 39 793   dobrovljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, od čega je tipizirano 35 771 uzoraka krvi. Iz hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja KMS izdano je 29 transplantata i time dana nada za spas 29 života.

Pročitajte još

Danielle Kordić: Depresiju, strah i osjećaj krivnje pretočila sam u knjigu

Dulist

UZ DAN ZAŠTITE PRIRODE ‘Mala škola aromaterapije’ Mare Doljak

Dulist

POSVETIO SE VRTU I RUŽIČNJAKU Don Robert Ćibarić sport zamijenio poljoprivredom

Dulist