Kultura

‘REGIJA KAO TREĆA JUGOSLAVIJA’ Predstavljanje knjige Tihomira Dujmovića

U ponedjeljak, 10. lipnja u 20 sati u Samostanu svete Klare, u dvorani Ivana Pavla II. uprličit će se predstavljanje knjige ‘Regija kao treća jugoslavija’ autora Tihomira Dujmovića.

U njoj novinar Dujmović analizira hrvatsku zbilju prihvativši se teme regija i Hrvatska – regija kao drugo ime za Jugoslaviju.

Na samom početku knjige autor ističe kako Jugoslavija kakvu smo poznavali više nije moguća, ali nam brojnim primjerima pokazuje da u biti hrvatska država u kojoj živimo najčešće poštuje regionalne, a ne nacionalne relacije. Dokazuje nam kako je jedno politički, naizgled nelogično povezano područje, ipak povezano u raznim segmentima življenja, funkcionira mimo državnih granica, ali i mimo realnog hrvatskog interesa, kao zajednički prostor, pokazujući kako to nije slučajno i da silno asocira na bivšu Jugoslaviju (regija producira zajedničke športske lige, zajedničku glazbu, zajedničke glazbene nagrade, udruženje zajedničkih sveučilišta zapadnog Balkana, intenzivnu kulturnu suradnju…)

‘Jesmo li ušli u Uniju da bismo se ovako intezivno povezivali s Balkanom’, pita se autor? Dujmović u knjizi pokazuje i dokazuje da brojne pore hrvatskog društvenog i političkog života vode u regiju. Također dodaje da bivša Jugoslavija onakva kakva je bila, više nikada neće biti moguća, da je hrvatska država sa svim svojim oznakama i simbolima trajna činjenica, ali da je sadržaj te države i njene društvene relacije – regionalan.

‘Regija je, kad je malo bolje analizirate, zapravo meka, nježna, naizgled nevidljiva, ali ipak – treća Jugoslavija…’, reći će autor.

Knjigu su recenzirali dr. Andrija Hebrang i dr. Zlatko Hasanbegović, a organizatori promocije su Udruga Branitelja Hrvatske Dubrovnik i Hrvatski domobran Dubrovnik.

Pročitajte još

U PETAK Posljednji dan izložbe ‘Sederotonin’ uz stručno vodstvo

Dulist

JE LI KULTURA U OVIM VREMENIMA LUKSUZ? Ivana Medo Bogdanović o 70 posto manjem proračunu za 71. Igre

Iva Dedo

SRPSKI AKADEMIK PORUČIO HRVATIMA ‘Pomirljivi smo. Držić i Vojnović dio su zajedničke baštine’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija