Natrag
21.2.2019 08:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

Referendum o ćirilici neće doći do Ustavnog suda?

8.12.2013 @ 21:05 Mia Njavro Aktualno
2;2

Podijelite:

Predsjednik Sabora Josip Leko istaknuo je kako Sabor 'neće donijeti odluku koja bi dovela do neuvažavanja vrijednosti na kojima počiva naše društvo'.

Leko je, zapravo, neizravno potvrdio da Sabor neće tražiti od Ustavnog suda da se izjašnjava o (ne)ustavnosti referendumskog pitanja koje zadire u prava nacionalnih manjina, nego jednostavno neće raspisati referendum, piše Večernji list.

Predsjednik Sabora će po proceduri zahtjev za raspisivanje referenduma uputiti Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav, koji će onda predložiti zaključak.

Nakon što su se predstavnici svih parlamentarnih stranaka već izjasnili da je referendumsko pitanje Stožera 'Jeste li za ili protiv da se ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje na području jedinice lokalne samouprave, državne uprave i pravosuđa kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje polovinu stanovnika takve jedinice' protuustavno, može se očekivati da će tako odlučiti i Odbor za Ustav. Slijedio bi korak po kojem bi Odbor za Ustav predložio na sjednici Sabora da se ne raspiše takozvani referendum o ćirilici i taj bi zaključak većina mogla prihvatiti.    

Time bi, što se Sabora tiče, problem bio riješen. Ustavni sud bi se također mogao izjašnjavati o ustavnosti referendumskog pitanja koje bi manjinama dalo pravo na upotrebu svog jezika i pisma samo tamo gdje čine više od pedeset posto stanovništva, dakle većinu, ali na zahtjev Stožera. Naime, nezadovoljni odlukom Sabora inicijatori referenduma koji su, kako tvrde, prikupili 650 tisuća potpisa, mogu tražiti da konačno presudi Ustavni sud.

Više o tome pročitajte ovdje.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana