AktualnoHrvatska

Recesija se nije osjetila u noćenjima i dolascima

Recesija se nije osjetila u noćenjima i dolascima

Povodom Polugodišnje sjednice Europskog udruženja nacionalnih udruga turističkih agencija i turoperatora (ECTAA) koja se održava u Dubrovniku

danas je u hotelu Excelsior održana konferencija za novinare na kojoj su nazočili predsjednica ECTAA Irena Guerguieva, glavni tajnik ECTAA-e Michel de Blust, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba i direktor UHPA-e Željko Trezner.

– Biti članom ECTAA-e znači biti članom zajednice od 80 tisuća turističkih agencija. Drago nam je da smo imali mogućnost prezentirati se takvim uvaženim ljudima koji mogu dosta učiniti za promociju Hrvatske posebno jer je Hrvatska od travnja EACTAA-ina destinacija godine što znači da je ta organizacija preporuča svojim članicama, a nama daje mogućnost da to koristimo kao brend – istaknuo je uvodno predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba zahvalivši se što su dali mogućnost da budu domaćini polugodišnje sjednice.

– Ovaj sastanak u Hrvatskoj je važan sa ECTAA-u iz više razloga, prvo jer slavimo 50-tu obljetnicu ECTAA-e, drugo jer će Hrvatska ubrzo postati 28. članica Europske unije, a sama UHPA-a je jedna od najaktivnijih članica naše organizacije- naglasila je predsjednica ECTAA Irena Guerguieva.

Na ovoj sjednici nazočno je 25 od ukupno 31 članice, a prema riječima  direktora UHPA-e Željka Treznera nazočni su i gosti iz nacionalnih turistčkih agencije Makedonije i Srbije koji su pokazali interes da postanu pridruženi članovu ECTAA-e.  

– Za nas je važno da potičemo nacionalne asocijacije da svoje godišnje kongrese održe najave u Hrvatskoj. Najave smo već dobili od talijanske i švicarske organizacije, a započeli smo pregovore sa britanskom nacionalnom agencijom i američkom nacionalnom agencijom – najavio je Trezner.

Na novinarsko pitanje hoće li se na sjednici raspravljati o utjecaju krize na turistička kretanja, Žgomba je istaknuo kako će se u sklopu sjednice i o tome raspravljati.

– 2008. i 2009. bile su recesijske godine, ali to u Hrvatskoj nismo osjetili u broju noćenja i dolazaka. Iako svugdje postoji oprez, ugovori i ugovaranja idu nesmetano, negdje čak i bolje. Oprez postoji jer je recesija tu, ali nikakvi pokazatelji još nisu uočeni i mislim da je prerano donositi ikakave procjene. Što se tiče zimskih aranžmana u Hrvatskoj, idu u veličini prošlogodišnjih, a neki čak bilježe povećanje – istaknuo je Žgomba. Dodao je kako su  potpisani ugovori za slijedeću godinu, te kako sada slijedi vidjeti kako će se oni realizirati.

– Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku 2010. organizirani dolazak realizirao je 1,3, milijuna, od čega su 1,1, milijun noćenja ostvarile domaće agencije. To pokazuje da su mjere Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice dale pozitivne rezultate- dodao je Željko Trezner.

Sudionike ovog skupa u Dubrovniku očekuje bogat i zanimljiv program te posebno upriličene prezentacije hrvatske turističke ponude koju će održati Hrvatska turistička zajednica, TZ Grada Zagreba, TZ Grada Dubrovnika i TZ Grada Opatije.
Dodajmo i to da je Hrvatska turistička zajednica potpisala u travnju 2011. godine Ugovor o marketinškoj suradnji s ECTAA-om, kojim se omogućuje bolja promocija Hrvatske kao odredišta, snažnija konkurentnost u odnosu na ostale zemlje Sredozemlja i označavanje Hrvatske kao ECTAA-inog odredišta godine. 
 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist