Zanimljivosti

Recept za uspjeh – ljubav prema psu!

Recept za uspjeh - ljubav prema psu!

Kako smo već naveli u prvom dijelu naše priče, sportska radna kinologija je atraktivan i dinamičan sport u kojem je izrazito naglašena odgojna funkcija, koja maksimalno razvija sposobnost opažanja i snalažljivosti, temeljitost i sustavnost, samosvladavanje i istrajnost, a uz redovito vježbanje i fizički jača.

Sportska radna kinologija govori o načinu školovanja i prikazu rada kroz ispite i natjecanja službenih pasmina pasa, isključivo u svrhu sporta. Organizirani rad u kinološkim klubovima širom Lijepe naše ukazuje da školovanje pasa i aktivnost sportske radne kinologije iz dana u dan postaje sve popularniji, brojno zastupljeniji i sve masovniji sport. Povećani interes i sve popularniji sport na našim prostorima dokaz je modernizacije života i velikog utjecaja zapadnog svijeta, gdje se čovjek u slobodno vrijeme može posvetiti sebi, svom hobiju i zadovoljstvu, gdje je pas čovjekov prijatelj, čuvar, ukras vrtova i dvorišta, partner u igri i zabavi, načinu aktivnog odmora, rekreacije i natjecateljskog duha. Sve to podrazumijeva visoki stupanj socijalizacije psa u obitelji i društvu, što je nezamislivo bez sustavnog odgoja ili bar najnužnijeg stupnja školovanja psa.
 
ŠKOLA ZA STRUČNE KADROVE
 
Kod nas u okviru Hrvatskog kinološkog saveza, sva pitanja vezana za sportsku radnu kinologiju vodi Povjerenstvo za SRK, koje planira, organizira i provodi godišnji plan koji se sastoji od natjecanja na Prvenstvu Hrvatske i Kupu utakmica po nacionalnim i međunarodnim programima. Ukupno je sedamnaest raznih programa ovisno o starosti psa, stupnju školovanosti i afiniteta svakoga pojedinca. Vrlo važan segment je i Škola za stručne kadrove, gdje kandidati uče, polažu i stječu stručni naziv tragopolagača, markiranta, voditelja tečaja, instruktora i kinološkog suca. Ciljevi i zadaci povjerenstva za SRK su omasovljenje i okupljanje članova koji pokazuju afinitet prema radu sa psima, prvenstveno preko kinoloških klubova na lokalnoj razini.
 
VELIKA LJUBAV PREMA PSIMA
 
Da bi se aktivno bavili Sportskom radnom kinologijom, nisu potrebne posebne predispozicije kao u većine sportaša, kao što je primjerice poželjno da košarkaš bude što veći, a jahač što manji i lakši. U ovome sportu je potrebna samo velika ljubav prema psima, podrazumijevajući poznavanje osnova kinologije, jer se sve ostalo ući tijekom školovanja. Samo vježbanje i natjecanje zahtjeva i svodi se na timski rad koji je doslovno sinkroniziran između vodiča i pasa. Svi programi koji se provode zahtijevaju vrhunsku fizičku i psihičku pripremu psa. Najpoželjnije su sportske pasmine pasa primjerice njemački i belgijski ovčar, doberman, rotwajler, bokser. Naravno da se mogu školovati i natjecati i ostale pasmine pasa, pa čak i „mješanci“. Samo na znanje da i „mješanac“ može biti prvak svijeta u radu po međunarodnim programima. Radni ispiti su podijeljeni u tri osnovne grupacije. Tragački ispit, gdje pas tijekom cijelog ispita koristi samo svoj nos i do nekoliko kilometara, zavisno od stupnja ispita, potom poslušnost i savladavanje prepreka (180 cm) gdje se traži vodljivost psa, i na kraju najteža disciplina radnog ispita je obrana i napad, gdje pas prvenstveno treba pokazati hrabrost, srčanost, ustrajanost u borbi s markirantom i naravno iz borbe izaći kao pobjednik.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist