DuList IN

RECEPT ANITE LJUBIĆ PORČA Konavoska ‘pinica’ – miris i okus Uskrsa

RECEPT ANITE LJUBIĆ PORČA Konavoska ‘pinica’ - miris i okus Uskrsa

Kad želite da vam nešto ispadne baš ono – kako treba – za savjet se najbolje obratiti nekome tko je ‘majstor od zanata’.

Zato smo se mi odlučili, uz ovaj Uskrs, recept za pinicu pitati od vrsne slastičarke Anite Ljubić Porča, koja je 45 godina pravila razne slastice, a radi ih naravno, i u ‘penziji’. Kaže nam da su od svih slastica najbolje one domaće, tradicionalne, a za razliku od brojnih vrsnih kuhara i slastičara koji ne daju tako lako recepte, teta Anita odmah je spremno natipkala sve tajne dobre pinice!

Recept zapisala: Anita Ljubić Porča

Za početak smo saznali nešto malo više o samom procesu. Uskrsni kolač ili pinica se pravi od dizanog tijesta. Za prigotovljavanje jela od dizanog tijesta važno je da prostorija u kojoj se radi bude topla,jer tako kvasčeve gljivice imaju toplinu za razmnožavanje odnosno da se tijesto digne. Da bi tijesto bilo rahlo i šupljikavo mora se dizati tri puta, pojašnjava nam gospođa Anita. Prvi put se diže kada se pomješa kvasac sa brašnom i mlijekom, diže se tako da se dobije dvaput veći obujam, drugi put se diže kad se umjesi, a treći put kad se od tijesta napravi kolač. Kod trećeg dizanja odnosno pečenja treba paziti da se ne digne previše jer predignuto tijesto kod pečenja pada i ne bude dovoljno spužvasto. Čvrstoća tijestaovisi o tome kako će se peći dali je u većim ili manjim komadima,te se peče na laganoj temperaturi,a vrijeme pečenja ovisi o debljini tijesta.

Jednostavni sastojci
Za pinicu, kako ju u Konavlima zovu, potrebni su jednostavni sastojci. Za dvije srednje pinice potrebno je pola kile brašna, 50 grama maslaca, 70 g šećera kristal, dva dcl mlijeka, 20 grama ili jedna kesica suhog kvasca, dva cijela jaja, dva žumanjca, tri dkg soli, odnosno prstohvat, ribana korica jednog limuna (naravno, domaći!), grožđice i jedna kesica vanilin šećera.

RECEPT ANITE LJUBIĆ PORČA Konavoska ‘pinica’ - miris i okus Uskrsa

Kad se bacite na prigotovljavanje pinice, trebate imati sve potrebne ‘alate’. Prenosimo upute gospođe Anite: u posudicu morate staviti kvasac i malo soli dodati mlačno mlijeko i trećinu brašna i promješati. Pustite da se kvasac digne. Dok se kvasac diže, u ostatak mlijeka dodati limunovu koricu, vanilin šećer, kristal šećer, maslac, sol, jaja i žumanjca i ostatak brašna.
Rukom umjesite polučvrsto tijesto i dodajte oprane grožđice. Tijesto lupati rukom ili kuhačom dok se ne počnu dizati mjehurići i dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Dobro izrađeno tijesto pokriti platnenom krpom i ostaviti da stoji na toplom mjestu dok se ne dobije dvostruki obujam. Nakon toga, dignuto tijesto treba istresti na pobrašnjelu površinu, posuti brašnom, oblikovati udugačko i nožem izrezati komade. Svaki dio potrebno je oblikovati u lopticu i staviti na podmazan pleh. Može se na pleh staviti masni papir za pečenje koji se pobrašni prije stavljanja tijesta.

RECEPT ANITE LJUBIĆ PORČA Konavoska ‘pinica’ - miris i okus Uskrsa

Potrebno je zarezati pinicu
Pustiti da se diže 10 do 15 minuta i onda premazati žumanjcem razblaženim s vodom. Uzeti oštri nož i zarezati pinicu u tri djela – ne duboko a ne ni plitko, otprilike do pola. Ako se duboko reže onda se u nastavku kvasenja previše rastvori, još je jedan važan savjet vrsne slastičarke. Peče se u poluvrućoj peći temperature 180 stupnjeva oko 30 minuta, dok dobije zlatnu boju. Tu je i napomena – ukoliko želite, možete u sredinu staviti pengano jaje prije pečenja pinice!

Nije teško, zar ne? Možda djeluje na prvu, no doista, kako kaže gospođa Anita, kad se radi s voljom i srcem, nije problem. Stoga, krenite u vašu gastro avanturu i iznenadite vaše ukućane domaćom pinicom! I sretan vam Uskrs!

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović