Aktualno

REAKCIJA ‘Ruždjak Podolski javno je degradirala nagradu Orlando’

REAKCIJA 'Ruždjak Podolski javno je degradirala nagradu Orlando'

Iz ocjenjivačkog suda nagrade Orlando za glazbeni program koji čine predsjednica Sanja Dražić, Marija Grazio te Goran Merčep, poslali su priopćenje povodom izjave intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski koja je koja je tijekom zatvaranja 69. Igara dala primjedbu na izbor dobitnika Orlanda za glazbu. 

Tekst priopćenja prenosimo u cijelosti:

‘Ovaj tekst namjeravali smo objaviti prije desetak dana, kad je javno dovedena u pitanje naša prosudba vezana uz dodjelu nagrade Orlando. Nagrada se dodjeljuje već 43 godine od čega posljednjih 26 u organizaciji i od strane HRT-a i to najboljim ostvarenjima iz područja glazbene i dramske umjetnosti na Dubrovačkim ljetnim igrama.

U uvodu prijenosa svečane ceremonije zatvaranja DLJI 25. kolovoza (HRT), intendantica Dora Ruždjak Podolski javno je izrazila slaganje s odlukom ocjenjivačkog suda za dramu naglašeno pohvalivši njihov odabir. Zatim je, vezano uz odluku ocjenjivačkog suda za glazbu, jasno pokazala da je odluka možda trebala biti i drugačija. Pri tom je navela dva glazbena projekta koji su, možda, jednako (ako ne i više) zaslužili dotičnu nagradu.

Ovakvo ponašanje u najmanju je ruku neprimjereno, a predstavlja presedan u dosadašnjoj praksi. Naime, niti jedan intendant do sada nije polemizirao s odlukom o nagradi nakon njezine dodjele. A nagrada (ove godine ruski pijanist Daniil Trifonov čiji je koncert bio izvanredno i osmišljen i izveden) jednoglasno i bez primjedbi je prihvaćena 24. kolovoza na sjednici Vijeća Nagrade Orlando čiji je član i sama gospođa Ruždjak Podolski. Nagrada je dodijeljena 25. kolovoza u 11 sati u palači Sponza.

Odluka ocjenjivačkog suda posljedica je kompleksne stručne analize iza koje stoji znanje, iskustvo i vjerodostojnost. Sud je uzeo u obzir dosege svih umjetnika koji su nastupili na Dubrovačkim ljetnim igrama i bilo koje odstupanje od tog načela ne bi bilo u skladu s Pravilnikom o dodjeli Nagrade Orlando.

Dovodeći u pitanje odluku o nagradi gospođa Dora Ruždjak Podolski učinila je nešto što niti jedan intendant do sada nije – javno je degradirala i Nagradu, i Ocjenjivački sud i Vijeće koje ju je prihvatilo i ustanovu koja iza te nagrade stoji.

Kako smo smatrali da je ustanova javnom izjavom trebala zaštiti naš integritet i kredibilitet, čekali smo do ovog trenutka na njenu reakciju.

Ona je i uslijedila i potvrđuje sve gore navedeno, ali nije objavljena u javnosti. Budući da smo javno prozvani reagiramo sami u nadi da se ovakve ugledne ustanove i nagrade više neće potresati neumjesnim i nepromišljenim postupcima.

Sanja Dražić, predsjednica Ocjenjivačkog suda za glazbu
Marija Grazio, članica
Goran Merčep, član’

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist