Grad

REAKCIJA GRADA „Krenuli smo u izgradnju skloništa, bit će mjesta za sve životinje“

REAKCIJA GRADA „Krenuli smo u izgradnju skloništa, bit će mjesta za sve životinje“

Iz Grada Dubrovnika uputili su reakciju na informacije koje su se pojavile u medijima i na društvenim mrežama, a u kojima se, po njihovom mišljenju, iznose iskrivljene i netočne informacije u svrhu uznemiravanja javnosti.

„Dužni smo još jednom iznijeti nekoliko ključnih činjenica:

– Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede RH još je u svibnju ove godine izdala nalog za premještanje životinja iz ilegalnog azila na Žarkovici u kojem životinje žive u nepovoljnim uvjetima. Životinje moraju hitno biti premještene u odobrena NO KILL skloništa u RH koja pružaju zakonom definirane uvjete za život pasa. Na zamolbu Grada Dubrovnika, rok za izmještanje pasa je više puta produživan.

– S navedenim rješenjem su upoznate bile obje strane, kako grad, tako i Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik obzirom kako je predsjednica Društva Sandra Sambrailo potpisala spomenuti dokument. Također, više navrata je naglašeno kako je riječ o ‘no kill’ tipu skloništa u Kaštel Sućurcu, u kojem se životinje zadržavaju sve dok se ne udome.

– U međuvremenu, kako u propisanom roku navedeno rješenje nije ispoštovano u cijelosti, inspektori su početkom prosinca gradonačelniku Vlahušiću uručili optužni prijedlog podignut protiv Grada Dubrovnika i Sanitata Dubrovnik radi počinjenog prekršaja.

– U Zapisniku inspekcijskog nadzora navodi se i obveza da ukoliko se dinamika izmještanja pasa iz skloništa na Žarkovici pokaže nezadovoljavajućom, i to iz razloga što je sklopljen Ugovor samo s jednim odobrenim skloništem, da se nakon 31.12.2015. sklope ugovori i s drugim odobrenim NO KILL skloništima. (Zapisnik se nalazi u vezanima dokumentima)

– Do izgradnje novog skloništa životinje će se i dalje smještati u odobrena skloništa koja će brinuti o njima ili ih udomljavati. U tijeku su dogovori o izmještanju dijela životinja u pet odobrenih skloništa: sedam pasa u Sklonište tvrtke A.N.D.A.R. iz Medulina, 15 pasa u Sklonište veterinarske stanice Pakrac, 25 pasa u Šibenik Sklonište tvrtke As-EKO, 20 pasa u Animalis Centrum u Splitu, 10 pasa u Sklonište Zaklade za zaštitu životinja Split. Osnovni element zapisnika o preuzimanju životinja bit će i pisana izjava kojom će gore navedena skloništa pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrditi da se preuzete životinje NEĆE eutanazirati protekom NIKAKVOG ROKA, nego se premještaju s ISKLJUČIVOM svrhom udomljenja o čemu će nam se dostavljati dokazi.

– Životinje koje su smještene na Žarkovici prikupljane su širom Županije od strane Društva, iako svaka općina i grad imaju obavezu brinuti o napuštenim životinjama na svom području. Unatoč navedenom, Grad je preuzeo brigu o svim životinjama u vidu hrane i liječenja, kao i smještanja u odobrena skloništa koja će pružiti povoljnije uvjete za životinje.

– Grad Dubrovnik je započeo proces izgradnju vlastitog skloništa za životinje za koje se planira da će biti izgrađeno i registrirano do ljeta 2016. Sklonište će biti dovoljnog kapaciteta za potrebe napuštenih životinja s područja Grada.“

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist