Grad

REAKCIJA GRADA „Krenuli smo u izgradnju skloništa, bit će mjesta za sve životinje“

Iz Grada Dubrovnika uputili su reakciju na informacije koje su se pojavile u medijima i na društvenim mrežama, a u kojima se, po njihovom mišljenju, iznose iskrivljene i netočne informacije u svrhu uznemiravanja javnosti.

„Dužni smo još jednom iznijeti nekoliko ključnih činjenica:

– Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede RH još je u svibnju ove godine izdala nalog za premještanje životinja iz ilegalnog azila na Žarkovici u kojem životinje žive u nepovoljnim uvjetima. Životinje moraju hitno biti premještene u odobrena NO KILL skloništa u RH koja pružaju zakonom definirane uvjete za život pasa. Na zamolbu Grada Dubrovnika, rok za izmještanje pasa je više puta produživan.

– S navedenim rješenjem su upoznate bile obje strane, kako grad, tako i Društvo za zaštitu životinja Dubrovnik obzirom kako je predsjednica Društva Sandra Sambrailo potpisala spomenuti dokument. Također, više navrata je naglašeno kako je riječ o ‘no kill’ tipu skloništa u Kaštel Sućurcu, u kojem se životinje zadržavaju sve dok se ne udome.

– U međuvremenu, kako u propisanom roku navedeno rješenje nije ispoštovano u cijelosti, inspektori su početkom prosinca gradonačelniku Vlahušiću uručili optužni prijedlog podignut protiv Grada Dubrovnika i Sanitata Dubrovnik radi počinjenog prekršaja.

– U Zapisniku inspekcijskog nadzora navodi se i obveza da ukoliko se dinamika izmještanja pasa iz skloništa na Žarkovici pokaže nezadovoljavajućom, i to iz razloga što je sklopljen Ugovor samo s jednim odobrenim skloništem, da se nakon 31.12.2015. sklope ugovori i s drugim odobrenim NO KILL skloništima. (Zapisnik se nalazi u vezanima dokumentima)

– Do izgradnje novog skloništa životinje će se i dalje smještati u odobrena skloništa koja će brinuti o njima ili ih udomljavati. U tijeku su dogovori o izmještanju dijela životinja u pet odobrenih skloništa: sedam pasa u Sklonište tvrtke A.N.D.A.R. iz Medulina, 15 pasa u Sklonište veterinarske stanice Pakrac, 25 pasa u Šibenik Sklonište tvrtke As-EKO, 20 pasa u Animalis Centrum u Splitu, 10 pasa u Sklonište Zaklade za zaštitu životinja Split. Osnovni element zapisnika o preuzimanju životinja bit će i pisana izjava kojom će gore navedena skloništa pod materijalnom i kaznenom odgovornošću potvrditi da se preuzete životinje NEĆE eutanazirati protekom NIKAKVOG ROKA, nego se premještaju s ISKLJUČIVOM svrhom udomljenja o čemu će nam se dostavljati dokazi.

– Životinje koje su smještene na Žarkovici prikupljane su širom Županije od strane Društva, iako svaka općina i grad imaju obavezu brinuti o napuštenim životinjama na svom području. Unatoč navedenom, Grad je preuzeo brigu o svim životinjama u vidu hrane i liječenja, kao i smještanja u odobrena skloništa koja će pružiti povoljnije uvjete za životinje.

– Grad Dubrovnik je započeo proces izgradnju vlastitog skloništa za životinje za koje se planira da će biti izgrađeno i registrirano do ljeta 2016. Sklonište će biti dovoljnog kapaciteta za potrebe napuštenih životinja s područja Grada.“

Pročitajte još

OTVORENJE KRAJEM SRPNJA Lazareti ne smiju biti još jedan spomenik kulture koji će crpiti sredstva iz proračuna

Maria Prkut

DUBROVNIK OPET OBARA REKORDE Dvomilijunto noćenje ostvareno sedam dana ranije nego lani

Dulist

U SVRHU PROMOCIJE DESTINACIJE Održan sastanak dubrovačkih hotelijera i nacionalnog avioprijevoznika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija