Natrag
23.3.2019 21:48

facebook

twitter

google

rss

dulist

Razvoj Golf se zadužio 90 milijuna eura

10.1.2012 @ 21:29 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Tvrtka Golden Star Malta upisala je založno pravo nad zemljištem na Srđu, na kojem tvrtka Razvoj Golf namjerava napraviti golf igralište s pripadajućim sadržajima.

Založno pravo vrijedno je 90 milijuna eura, odnosno toliko sada iznose dugovanja tvrtke Razvoj Golf. Ugovor je potpisan 1. lipnja prošle godine u javnobilježničkom uredu Iva Radović, a u njemu stoji da je odobren zajam od 60 milijuna eura, s kamatnom stopom od 6 posto. Potpisan je i Dodatak Okvirnog ugovora o zajmu pa ukupno dugovanje tvrtke zadužene za golf u Dubrovniku iznosi 90 milijuna eura – doznaje Index.hr.

– Radi se o osiguranju kredita zasnivanjem založnog prava u korist kreditora Golden star sa Malte, a Razvoj golf je navedenim kreditom koji navodite dijelom zatvorio (refinancirao) svoje postojeće financijske obveze prema bankama i ostalih kreditorima – rekao je Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj Golf d.d. za Indeks. Dodao je kako tvrtka s Malte nije u vlasničkom aranžmanu za projekt golfa već se radi o financijskom i kreditnom aranžmanu.

– Dobra vijest je da ni banke više ne vjeruju u ovaj projekt jer je i dalje nezakonit i neusklađen s prostornim planovima. Nužno je stalno podsjećati javnost da je vrijednost projekta do 2005. bila svega 80 milijuna eura, 2007. iznosila je 230 milijuna eura, a sada se procjenjuje na 1,2 milijarde eura – kazao je Đuro Capor, koordinator Građanske inicijative "Srđ je naš", inače dobitnik duListove nagrade Pozitivac 2011. godine.

Capor kaže kako se projekt sada nastoji financijski zatvoriti novim kreditima nepoznatih tvrtki, no nažalost nikome u Hrvatskoj ovako ponašanje za sada nije sumnjivo.

– Zemljište koje su jeftino kupovali na Srđu, založili su kod banaka i taj novac su koristili za daljnju kupovinu zemljišta i financiranje projekta – kaže Capor dodajući kako Razvoj golf nastavlja sa špekulativnim načinom poslovanja.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana