Aktualno

Razvoj Golf se zadužio 90 milijuna eura

Razvoj Golf se zadužio 90 milijuna eura

Tvrtka Golden Star Malta upisala je založno pravo nad zemljištem na Srđu, na kojem tvrtka Razvoj Golf namjerava napraviti golf igralište s pripadajućim sadržajima.

Založno pravo vrijedno je 90 milijuna eura, odnosno toliko sada iznose dugovanja tvrtke Razvoj Golf. Ugovor je potpisan 1. lipnja prošle godine u javnobilježničkom uredu Iva Radović, a u njemu stoji da je odobren zajam od 60 milijuna eura, s kamatnom stopom od 6 posto. Potpisan je i Dodatak Okvirnog ugovora o zajmu pa ukupno dugovanje tvrtke zadužene za golf u Dubrovniku iznosi 90 milijuna eura – doznaje Index.hr.

– Radi se o osiguranju kredita zasnivanjem založnog prava u korist kreditora Golden star sa Malte, a Razvoj golf je navedenim kreditom koji navodite dijelom zatvorio (refinancirao) svoje postojeće financijske obveze prema bankama i ostalih kreditorima – rekao je Ivan Kusalić, prokurist tvrtke Razvoj Golf d.d. za Indeks. Dodao je kako tvrtka s Malte nije u vlasničkom aranžmanu za projekt golfa već se radi o financijskom i kreditnom aranžmanu.

– Dobra vijest je da ni banke više ne vjeruju u ovaj projekt jer je i dalje nezakonit i neusklađen s prostornim planovima. Nužno je stalno podsjećati javnost da je vrijednost projekta do 2005. bila svega 80 milijuna eura, 2007. iznosila je 230 milijuna eura, a sada se procjenjuje na 1,2 milijarde eura – kazao je Đuro Capor, koordinator Građanske inicijative "Srđ je naš", inače dobitnik duListove nagrade Pozitivac 2011. godine.

Capor kaže kako se projekt sada nastoji financijski zatvoriti novim kreditima nepoznatih tvrtki, no nažalost nikome u Hrvatskoj ovako ponašanje za sada nije sumnjivo.

– Zemljište koje su jeftino kupovali na Srđu, založili su kod banaka i taj novac su koristili za daljnju kupovinu zemljišta i financiranje projekta – kaže Capor dodajući kako Razvoj golf nastavlja sa špekulativnim načinom poslovanja.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist