Politika

“Razvoj Dubrovnika treba pametno promišljati”

Jutros je hotelu Rixos Libertas Dubrovnik HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Grada Dubrovnika Teo Andrić alumnistima Političke akademije Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i drugim zainteresiranim mladim Dubrovčanima, održao predavanje na temu "Hrvatska i Dubrovnik u kontekstu euroatlantskih integracija".

U svom izlaganju Teo Andrić posebno je istaknuo ulogu Dubrovačke Republike kao preteče modernih europskih država.
 
– S obzirom na svoj osjetljiv geostrateški položaj, svoju veličinu i vojnu moć, Dubrovačka Republika morala je najviše truda polagati na diplomatsku vještinu svojih poslanika. Stoljeća iskustva u najsloženijim političkim uvjetima stvorila su u Dubrovniku jednu od najuspješnijih škola diplomatske vještine u tadašnjem svijetu. Ta diplomatska aktivnost, u kombinaciji s tradicionalnom uljudbom, humanošću, razvijenim društvenim, vjerskim, političkim i kulturnim sustavom vrijednosti, učinile su od Dubrovnika uzor suvremenim demokratskim društvima, na čijim bogatim povijesnim vrelima inspiraciju pronalazi i današnja samostalna hrvatska država – rekao je na predavanju Teo Andrić.
 
Istaknuvši kako je bogata i sadržajna dubrovačka povijest dokaz višestoljetne uljudbe hrvatskog naroda, njegove integriranosti u veliku europsku obitelj  s kojom dijeli povijest, kulturu i vrijedna humanistička dostignuća, Teo Andrić je zaključio kako će od 1. srpnja toj velikoj europskoj obitelji naroda Hrvatska pripadati i politički. Ulaskom u punopravno članstvo Europske unije Hrvatskoj i Dubrovniku otvaraju se iznimne razvojne mogućnosti.

– Budućnost Dubrovnika ne smijemo gledati izolirano, već se njegov razvoj mora vezivati uz razvoj Republike Hrvatske u cijelosti. Povijesno je potvrđena istina kako društvo bez vizije, strategije i programa nema perspektivu, već postaje predmet tuđih vizija i strategija. Zato razvoj Dubrovnika i Hrvatske treba pametno i strateški promišljati. Dvadeset i prvo stoljeće najavljuje nove geopolitičke okolnosti, novi raspored centara moći, nove političke vizije. Izrada dugoročne strategije razvoja Hrvatske i Dubrovnika, koja će uvažavati gospodarske, demografske i znanstvene posebnosti Grada i Domovine mora biti naš prioritet – zaključio je na kraju svog predavanja Teo Andrić.

Pročitajte još

ŽUPANIJSKI VIJEĆNIK MARKO GILJAČA Uzalud županu legitimitet i legalitet kad se dogodi pomor stonskih kamenica

Andrea Falkoni Račić

Već 2024. godine mogli bismo imati novu dvoranu za Svjetsko rukometno prvenstvo

Libertas će s odlaskom 40 ljudi u mirovinu mjesečno uštedjeti pola milijuna kuna

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija