AktualnoUrednički izbor

RAZRIJEŠEN GORDIJSKI ČVOR Excelsa nekretnine platit će Gradu 26 milijuna kuna

RAZRIJEŠEN GORDIJSKI ČVOR Excelsa nekretnine platit će Gradu 26 milijuna kuna

Žičara bi ponovno mogla početi voziti prema Srđu već 1. srpnja. Rekao je to gradonačelnik Mato Franković na konferenciji za medije upravo na temu žičare.

-Mogu sa zadovoljstvom istaknuti kako je razriješen gordijski čvor Grada Dubrovnika, dakle odnos s Excelsa nekretninama nakon devet godina. Od iduće sjednice Gradskog vijeća on kreće u boljem smjeru. Danas sam uputio vijećnicima materijale u kojima je definirano sporazumom plaćanje dugova iz prošlosti, dakle ukupno 46 milijuna kuna, Gradu, RH i Ministarstvu financija. Mi ćemo uprihodovati 26 milijuna kuna što je značajan novac kojeg ćemo uložiti u poboljšanje infrastrukture – rekao je ovog petka gradonačelnik Mato Franković dodavši kako je, kad je riječ o sklapanju ugovora o koncesiji, tvrtki Excelsa nekretnine upućen isti onaj ugovor koji je već bio dostavljen prošle godine, ali nikada nije i potpisan. Treba podsjetiti kako je Gradsko vijeće još prošle godine usvojilo prijedlog ugovora koji se između Grada i Excelsa nekretnina trebao sklopiti na 50 godina, a visina koncesijske nakade iznosi 15 posto. Novi prijedlog ugovora, skoro pa identičan prošlogodišnjem, moraju još usvojiti i gradski vijećnici. Očekuje se da će na godišnjoj razini Grad Dubrovnik, temeljem njega uprihoditi 10 milijuna kuna.

– Dvogodišnji napori ove gradske uprave urodili su plodom. Nisu svi blagonaklono gledali na zatvaranje žičare, ali vjerujem da je to u konačnici rezultiralo rješavanjem odnosa – naglasio je Franković.

-Ova gradska uprava bila je prva koja je podigla tužbu protiv tvrtke Excelsa nekretnine tražeći dug iz prošlosti i u konačnici se ispostavilo da smo bili u pravu. Naplatit ćemo cjelokupni dug iz prošlosti, uključujući i kamate. Samo u ovoj godini naši će sugrađani u Proračunu moći vidjeti benefit od preko 36 milijuna kuna. Vjerujem da će gradski vijećnici podržati i sporazum i novi prijedlog ugovora i da će žičara krenuti u rad – rekao je.

Treba podsjetiti i kako je gradonačelnik u nekoliko navrata do sad spominjao kako je usvojena odluka o 15 posto koncesijske naknade, a prema jednom vještvu premala te je dao naslutiti kako će se pred gradskim vijećnicima naći i odluka o njenom povećanju na 30 posto. No, to se nije dogodilo.

-Radili smo brojna vještačenja i nijedno, osim onoga od 15 posto, nije konkretno reklo koji iznos treba naplatiti, a u to su bile uključene brojne renomirane tvrtke – rekao je Franković. Dodao je kako će sva vještačenja i sve dopise Grada, DORH-a i Excelse dostaviti gradskim vijećnicima.

-Cjelokupni dug iz prošlosti bio je temeljen na 15 posto, a tri puta se taj postotak izglasao na Gradskom vijeću i upravo je to razlog zašto se ide s jednakim postotkom u budućnosti. Mislim da je to opravdano. I ja bih želio 20, 30, 40, 50 posto… Je li realno da ćemo to dobiti? Nije. – objasnio je gradonačelnik.

Na kraju je istaknuo kako u trenutku potpisivanja ugovora o koncesiji ne smije biti nikakvog duga ni spora te će Excesla morati odustati od svih upravnih i sudskih sporova. Kad je riječ o dugovima, Excesla nekretnine Gradu će uplatiti 10 milijuna kuna, a Carinska uprava, koja je tvrtku ovršila, morat će Gradu vratiti skoro 16 milijuna kuna i tako će dug prema Gradu biti plaćen.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist