Kultura

Raznovrstan program ‘Noći knjige’ u Dubrovačkim knjižnicama

Dubrovačke knjižnice Dubrovnik s veseljem najavljuju Noć knjige koja će se održati u utorak, 23. travnja 2019. Tema ovogodišnje Noći knjige je ‘Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa’.

Vrijeme prolazi, svijet se mijenja. Ipak, oni ne stare. Inspiriraju, vesele, potiču na razmišljanje i djelovanje. Oni su omiljeni likovi, junaci, rođeni u bajci, basni, romanu, priči ili stripu, obilježili su odrastanje i bez njih ništa ne bi bilo isto – kultura, svakodnevica – pa ni mi sami. U Noći knjige 2019. pozivamo ih u goste. Dubrovačke knjižnice pripremile su raznovrstan program za velike i male.

U Ogranku Mokošica Dubrovačkih knjižnica uoči Noći knjige u jutarnjim satima (od 10 do 12 sati) održat će se matineja uz Bajke naopačke s Crvenkapicom i Ružnim pačićem.
Navečer će se nastaviti programom o najpoznatijem malom čarobnjaku, Harryju Potteru. U 19 sati počinje kviz, kasnije se čitaju ulomci iz knjiga o Harryju Potteru, predstavlja se Potterova družina (nagrađena maska na ovogodišnjem Dubrovačkom karnevalu), te se zabavlja uz društvenu igru HP Cluedo i slastice pripremljene po receptima iz Neslužbene Harry Potter kuharice.

Na Odjelu za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad od 16 sati moći će se pogledati izložba stripa ‘Durica’ učenika produženog boravka OŠ Marina Getaldića kojeg su vrijedni osnovnoškolci radili na zadnja tri susreta u sklopu radionice ‘Knjigoljupci u akciji s knjižničarkom Nikolinom’. Također, svi posjetitelji moći će pogledati i izložbu Alana Forda kojom se obilježava 50 godina od nastanka ovoga kultnog stripa i za čiju je prigodu posebno napravljena cvjećarnica u prizemlju Narodne knjižnice Grad. Malo kasnije krenut će i popularna društvena igra Tombola za djecu i roditelje uz neizostavne poklone. Poseban doživljaj bit će projekcija crtića ‘Tom i Jerry’ koji će se prikazati na starinskom projektoru u 17:15. U predvečerje Noći knjige, Dubrovačke knjižnice pozivaju sve zainteresirane na ‘Jednu sasvim neobičnu šetnju ponekom ulicom s ponekim pjesnikom i likom’. Polazak je ispred portuna u Ulici Cvijete Zuzorić broj 4, a kad Maro i Baro odbroje šestu uru, uz zvuke pjesme posvećene ženi što ulici ime je dala, kreće se u đir istim kamenim pločama kojima i ona je utisla sjaja. A u Gradu što poezija je sama, iza kantuna sigurno netko čeka… Stoga, u utorak, 23. 4., u 18 sati dođite ispred Znanstvene knjižnice i u điru od knjižnice do knjižnice otkrijmo zajedno što je san, a što java. Nakon šetnje u 20:30 sati slovenski glazbenik i tekstopisac Zoran Predin, održat će koncert i predstaviti knjigu ’Glavom kroz zid’.

Poslije koncerta Dubrovačke knjižnice organiziraju tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice kako bi zahvalile svim posjetiteljima Noći knjige.

Noć knjige je manifestacija kojom se nastoji dati kreativan poticaj čitanju, promociji knjige te razgovoru o njezinu statusu i važnosti u suvremenom društvu, a održava se povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja).

Organizatori Noći knjige 2019. su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Pročitajte još

S prvim danom lipnja otvara se ljetno kino Jadran

Dulist

LIJEPA VIJEST Nakon više od dva mjeseca Linđovci kreću s probama

Dulist

U PETAK Posljednji dan izložbe ‘Sederotonin’ uz stručno vodstvo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija