Kultura

RAZNOLIK PROGRAM Ovako se pripremalo za Međunarodni dan muzeja

Ususret Međunarodnom danu muzeja kojega obilježavamo 18. svibnja i čija je ovogodišnja tema ‘Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije’, u Dubrovačkim je muzejima realiziran niz događanja. U sklopu multimedijalne izložbe ‘Sa o Roma” koja kroz fotografije, audiovizualne snimke te različite predmete materijalne baštine prezentira običaje kojima se obilježava romski blagdan Đurđevdan u Skoplju, autorica Elsie Ivancich Dunin, profesorica emerita etnokoreologije na University of California u Los Angelesu (UCLA), održala je predavanje o pola stoljeća istraživačkog rada i kontinuiranog dokumentiranja blagdana ‘dolaska ljeta’.

U okviru 24. edukativne muzejske akcije (EMA) povodom Međunarodnog muzeja, a koja je ove godine posvećena (pre)hrani organizirano je 5 edukativnih radionica i jedno predavanje pod zajedničkim nazivom ‘Čičulin, Bes i samoniklo jestivo bilje’.

Pedagoški odjel Dubrovačkih muzeja organizirao je 4 radionice na kojima je sudjelovalo 60 prvašića OŠ Marina Držića i isto toliko predškolaca iz dubrovačkih vrtića Pile i Pile 2. Polaznici su se igrali ‘Čičulinom’ koji je glumio krušjenicu, dizajnirali svoju narodnu nošnju ‘Zvutkom’, pleli čipku ‘Pagusom’ i tkali ‘Znatiželjnom niti’ – sve igračkama inspiriranim hrvatskom autohtonom baštinom.

Radionice su vodile Tanja Tandara iz Udruge ‘Povuci za kulturu’ i viša muzejska pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša. Etnografski muzej je pak organizirao već tradicionalnu, četvrtu po redu, ‘Malu školu etnologije’, koja se ove godine odvijala na području Konavala, u Čilipima i Močićima. Tema ovogodišnje radionice bilo ja samoniklo jestivo bilje, tradicijska priprema takve hrane kao i njezina gastronomska reinterpretacija.

Pored gastronomskih aspekata samoniklog jestivog bilja, sudionici su se na terenu, a uz pomoć stručnjaka, upoznali i sa različitim nazivljem biljaka zavičajnog, odnosno lokalnog tradicijskog idioma. Autori programa bili su kustosi Etnografskog muzeja Ivica Kipre i Branka Hajdić, a na radionici su sudjelovali učenici Turističko-ugostiteljske škole, 1. razreda ugostiteljskog smjera, predvođeni profesoricom Majom Milošević.
Radionici branja i pripreme jela od samoniklog jestivog bilja, prethodio je posjet Zavičajnom muzeju Konavala gdje su uz vodstvo kustosice Jelene Beželj, učenici mogli saznati nešto više o bogatoj tradicijskog kulturi Konavala.

Predavanje, terensku radionicu branja bilja, a zatim i samu pripremu hrane vodila je kustosica Gradskog muzeja Korčula Sani Sardelić, koja je se već nekoliko godina sustavno bavi prezentacijom i valorizacijom tradicijske mediteranske prehrane, pa tako i one zasnovane na samoniklom bilju. Radionica i ručak održan je u OPG-u Carevina vlasnika Luka Diklića u Močićima, koji je polaznike upoznao s poviješću kuće, svoje obitelji i gospodarstva.

Uz edukativne radionice, u sklopu ovogodišnje EMA-e organizirano je i edukativno predavanje za građanstvo ‘Hrana kao lijek’ na kojem je viša kustosica Arheološkoga muzeja Ivona Michl predstavila kultnu posudu iz fundusa Muzeja u obliku egipatskog božanstva Besa. U subotu, na sam Međunarodni dan muzeja će ulaz u Dubrovačke muzeje za sve individualne posjetitelje biti besplatan.

Pročitajte još

‘IZA IGARA’ MARKA ERCEGOVIĆA Svaka fotografija je mali teatar

Dulist.hr

VELIKI INTERES PUBLIKE Dodatna izvedba ‘Balkanskog špijuna’ na 70. Igrama

Dulist

PRIPOVJEDAONICA JASNE HELD Mališani uživali u pričama dubrovačkog kraja

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija