Kultura

Različitost svih vidova umjetnosti na Igrama

Različitost svih vidova umjetnosti na Igrama

Svečana sjednica Festivalskog vijeća pod predsjedanjem ministrice kulture Andree Zlatar Violić održana je danas u Festivalskoj palači.

Ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović uvodno se zahvalila Gradu, Županiji i ministarstvu kulture te svim sponzorima na čelu s VIPNET-om na podršci zahvaljujući kojoj su uspjeli realizirati bogat umjetnički program.

–  Za nas simbolički dizajnersko rješenje koje prikazuje grad kao srce koje kuca, napojeno sa žilama, predstavlja  sliku kako zamišljamo Grad i funkciju Grada u Ljetnim igrama i vrlo je jasno da ti različiti ulazi u srce, da je to ono što donose umjetnici, kulturnjaci, svi koji rade u ovom poslu. Obilježje ovih Igara nije samo to što ih preuzima novo umjetničko vodstvo, nego  što je koncept usmjeren na otvorenosti, i Grad Dubrovnik koji je poznat po svojim utvrdama i zidinama pokazuje se kao otvoreni grad. Želimo ga vidjeti otvorenim, da kroz njega cirkuliraju ljudi, da ostanu, a najviše što želimo to je da mlade generacije iz znatiželje  budu sudionici kako na strani izvođača tako i na strani publike, ili kao oni koji se od samog početka uče pravome poslu – istaknula je ministrica Zlatar Violić.

– Zahvalio bi se cijeloj ekipi koji su uradili vrijedan program. Doživljam kako Ljetne igre daju Gradu Dubroviku svoju snagu i srce, mi to primamo i vraćamo kroz logistiku, cijeli otvoreni Grad i dobru volju kako bi one uspjele. 64. godine u životu jednog čovjeka nije tako malo. No, u ovom programu kojeg smo već vidjeli, čini mi se da Igre kreću s novim, drugačijim početkom. Grad Dubrovnik će stati u potpunosti iza takvog koncepta otvorenosti, u kojem je Grad pozornica, i za posjetitelje i za turiste, i sa svim svojim sudionicima i programima ulaznica u svijet zajedničke Europe – dodao je gradonačelnik Andro Vlahušić poželivši im „dobar vjetar u jedra koja su razapeli“.

– Pred nama su 64. Ljetne igre. Uvjeren sam da su pripreme napravljene kvalitetno i očekujem uspješne Igre kao te da se ove novosti u programu pokažu dobrima. Želim i očekujem da svi sudionici daju maksimum u realizaciji ovih Igara, umjetnicima želim puno nadahnuće, a našim sugrađanima da imaju strpljenje i da budu sudionici Igara kao što su uvijek bili jer bez toga sudioništva Igre ne bi bile ono što jesu – naglasio je župan Nikola Dobroslavić.

– Umjetnost, kazalište i glazba jedan je proces i nadam se kad sažmemo sva iskustva da ćemo dobiti neku sliku što je bilo, gdje smo pogriješili, što smo učinili. Naravno da je Dubrovnik pun turista u ovim ljetnim mjesecima i da ljudi žele zaraditi. Mi smo došli napraviti mogućnost da lokalna zajednica doprinese da Ljetne igre postanu svjetske. To je trend kojima idu svi europski festivali. Želimo ne samo čekati tko će nama iz svijeta doći sada kada smo dio Europe, nego ovu našu jaku reprezentaciju pisaca, skladatelja, muzičara, pjevača, glumaca učiniti konkurentnom i predstaviti ih da dođu po nas. Dubrovnik je idealno mjesto za to  – rekao je intendant Krešimir Dolenčić zahvalivši se medijima na medijskoj podršci. 

–  Počinjemo od najmlađih, oni su budućnost festivala i Hrvatske i po mom mišljenju ne dajemo im dovoljno povjerenja. Stoga po prvi put u povijesti dubrovački festival otvara Simfonijski orkestar Muzičke akademije u Zagrebu. To su naši studenti od 19 do 22 godine  – dodao je direktor glazbenog dijela programa Mladen Tarbuk.

–  Trudimo se, kao što pokazuje cijeli program, promišljati na više razina. Nije nam cilj napraviti zbroj kvalitetnih umjetnika, već želimo povezati nešto što nam se čini razvezano, a to je obrazovni proces povezan s nastupima, kulturom, ostvarivanjem kulture. Ovo nije samo proces već radionica koja će trajati od 10. srpnja do 25. kolovoza. – istaknuo je Tarbuk. 

–  Upravo ove godine na Igrama, osim u Operama, vidjet ćemo stradavanje žena i u dramama. Spomenut ću Jelu u Ekvinociju, Đešu u Trilogiju, žene stradavaju kao light motiv Igara. To mi je jako zanimljivo. Ono što kao teatrolog želim reći to je novina koju možete vidjeti ako prelistate programsku knjižnicu. Vidjet ćete da je različitost pogleda na umjetnost, koja do sada nije bila nazočna u toj mjeri i na taj način, kao što je to od ove godine. Ove godine publika će vidjeti i cirkusante, i Platona na Lovrijencu – istaknula je članica Festivalskog vijeća Mani Gotovac.
–    Različitosti svih vidova umjetnosti neophodne su jednom ovakvom Gradu koji je umjetnost sam po sebi – zaključila je Gotovac.

Na svečanoj sjednici govorili su i Doris Šarić Kukuljica te Goran Merčep.  

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist