Aktualno

RAZGOVOR UZ DAN POBJEDE ‘Imperijal ne smije postati ‘krčma kod Napoleona”

RAZGOVOR UZ DAN POBJEDE 'Imperijal ne smije postati 'krčma kod Napoleona''

Muzej Domovinskog rata, koji je još uvijek u osnutku, ponovno je došao u žižu javnosti.

Ovog puta nakon što su investitori obnove tvrđave Imperijal na Srđu, tvrtka Razvoj golf, u idejnom rješenju budući muzej izmjestili u bastion, iako je Ugovorom iz 2009. godine definirana njegova lokacija u središnjem dijelu tvrđave. Digli su se na noge branitelji, a na Gradskom se vijeću pokušala raskinuti koncesija s golferima. Bez uspjeha. Postignuto je tek to da se iz koncesije izuzima 311 kvadrata namijenjenih budućem muzeju.

O tome što se nakon tematske sjednice Gradskog vijeća promijenilo kada je u pitanju sudbina muzeja, današnjem postavu te planovima za budućnost, ali i o izložbi uz Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja planiranoj na Srđu porazgovarali smo s voditeljicom Muzeja suvremene povijesti Varinom Jurica Turk i višim kustosom Mišom Đurašem.

Investitor obnove tvrđave u idejnom rješenju pokušao je izmjestiti Muzej Domovinskog rata iz središnjeg dijela u bastion, no je li se prošlotjednim zaključcima Gradskog vijeća, kada je u pitanju Muzej Domovinskog rata, išta promijenilo u odnosu na Ugovor iz 2009.?

Jurica Turk: Oni nisu to smjeli ni predložiti jer je idejno rješenje prvo trebalo doći na suglasnost Gradskom vijeću, što piše u ugovoru. Znači, Gradsko vijeće je zaključilo još jednom ono što u ugovoru piše, odnosno da se Gradsko vijeće treba složiti s idejnim rješenjem obnove tvrđave. Još jednom su ponovili da bi Muzej trebao biti u centralnom dijelu, što isto tako piše u Ugovoru. Da su se njega i držali, ne bi bilo potrebito ponovno donositi jednake zaključke. Ali su nas investitori htjeli izmjestiti, i to u bastion koji nije pod koncesijom, dok su drugi bastion ostavili za golf klub jer su tamo riješeni imovinsko-pravni odnosi. A cijela tvrđava je dana u koncesiju, što je i prva točka ugovora, radi očuvanja digniteta Domovinskog rata. Što će Gradskom vijeću biti i značiti rečenica ‘očuvanje digniteta Domovinskog rata’? Je li to tih 311 ‘kvadrata’ u tvrđavi naspram 3000 koliko tvrđava ima plus bastioni? Hoće li to tako i biti to sad naši gradski vijećnici i povjerenstvo trebaju dalje razgovarati s golferima, i recimo tako istrgovati određeni dio nakon čega će se vidjeti kako će to sve na kraju izgledati. Pitanje je i hoće li ta odluka o osnivanju Muzeja Domovinskog rata uopće doći na dnevni red gradske sjednice ako su odlučili produžiti ugovor muzeju da može ostati u centralnom dijelu na još 20 godina. S kim će to potpisati? Muzej još uvijek nisu osnovali. Po Ugovoru iz 2009. godine sve se govori o Muzeju Domovinskog rata, kao osnovanom, ali on uopće ne postoji. I nitko to ne smatra čudnim.

Đuraš: Nakaradna je logika, koju su nam nametnuli, da mi danas, evo 20 godina od Oluje, od završetka Domovinskog rata, moramo nekome objašnjavati da je tvrđava Imperijal na Srđu mjesto sjećanja, simbol herojstva, pobjede, simbol ovog grada s kojim treba biti ponosan. Da bi se to zahvaljujući planovima tvrtke Razvoj golf, ne znam koga, Grada, pretvorilo u ‘krčmu kod Napoleona’. Ma nije to ugostiteljski objekt, nije turistički sadržaj. To je isto kao da danas napravimo projekt kojim će Ovčara biti izletište. Ima neki pijetet, ponos, ima nešto što treba ostaviti budućim generacijama iz tog Domovinskog rata. Podnijele su se ogromne žrtve. Stradalo se. A danas dođemo na to da raspravljamo je li to 311 ili 312 ‘kvadrata’. Što se može napraviti u 312 ‘kvadrata’? U međuvremenu se uklanjaju simboli razaranja i stradanja grada, poput stare zgrade žičare. Bila je simbol besmisla, razaranja i mržnje, i nitko nikoga nije pitao smije li se ukloniti.

Cijeli razgovor potražite u tiskanom izdanju DuLista koji je od danas u prodaji.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist