Sport

RAZGOVOR SA SANDROM SUKNOM Najgore je iza mene, pozitivan sam i vratit ću se u vrhunsku formu

RAZGOVOR SA SANDROM SUKNOM Najgore je iza mene, pozitivan sam i vratit ću se u vrhunsku formu

Sandro Sukno vratio se kući. Posljednjeg dana kolovoza potpisao je ugovor s Vaterpolskim klubom Jug Croatia osiguranje, vezao se na iduće tri godine.

Zadužio je kapicu s brojem ‘9’, a vrijedi spomenuti i kako je objava fotografije te kapice na društvenim mrežama i službenoj internetskoj stranici kluba izazvala poprilično uzbuđenje, a među zagriženim navijačima Juga i pravu euforiju. Zna se tko i što je Sandro Sukno, koliko je talentiran, fantastičan igrač. Kad je zdrav, naravno. A upravo taj problem, sa zdravljem, udaljio ga je iz bazena početkom prošle sezone. Taman je s hrvatskom vaterpolskom reprezentacijom postao svjetski prvak, dapače bio je ključni igrač, lider šampionske momčadi, potom je stiglo i priznanje u obliku proglašenja najboljim vaterpolistom svijeta 2017. godine.

U Juga sam počeo igrati, prve seniorske dane sam odigrao u Juga i mislim da sam tu pokazao prve znakove talenta, seniorske pa i reprezentativne razine. Jug je sigurno ostavio trag u mojoj karijeri. Sad sam se vratio. Nadam se da ću moći prikazivati vrhunske igre kad za to dođe vrijeme

A onda, otkriven je problem sa srcem, liječnici su mu zabranili daljnje bavljenje vaterpolom, ugovor s Pro Reccom je razvrgnut, a Cavtaćanin se našao na životnoj prekretnici. Ipak, operacija srca u ožujku ove godine u Clevelandu bila je prvi korak u rješenju problema. U ponedjeljak ujutro odazvao se na prozivku Jugovog trenera Vjekoslava Kobešćaka te uz pasku pomoćnog trenera Đanija Pecotića uskočio u bazen. Lagano isplivavanje, koje je na trenutke podsjećalo na ona njegova ležerna plivanja nakon postignutog pogotka. Na kraju treninga rado je ostao uz bazen, za razgovor za DuList, o onom što se događa danas, ali naravno i o onom što je prošao te što ga tek čeka.

Kakav je bio osjećaj skočiti u gruški bazen na prvom službenom treningu?
Dobar osjećaj. Uvijek je lijepo biti u bazenu. Kao što je najavljeno, sve je to lagan trening, a vidjet ćemo kako će se to razvijati, iz tjedna u tjedan, iz mjeseca u mjesec. Onda ćemo biti pametniji. Sigurno je forma na niskoj razini. Bitno je krenuti polako, kako ne bi došla kakva druga ozljeda. Treba vidjeti kako tijelo reagira, kako sve skupa ide. Mislim da bi trebalo biti u redu. Svi skupa smo pozitivni i nadam se da ću igrati kad za to dođe vrijeme.

RAZGOVOR SA SANDROM SUKNOM Najgore je iza mene, pozitivan sam i vratit ću se u vrhunsku formu

Prvi službeni trening bilo je zapravo tek isplivavanje?
Tako je. Nema velikih napora. A ipak je to prvi trening pa i ne treba biti prenaporan.

Povratak u bazen došao je prilično brzo nakon uspješno izvedene operacije? Spominjalo se da će trebati dosta vremena samo za taj korak.
Meni je to i dosad bila uobičajena životna aktivnost, koja se preporučuje svakome. To je sada u redu, ali nije za usporedbu s onim što je potrebno za vrhunski sport.

Kad ste saznali da imate težak zdravstveni problem jeste li očekivali da će biti toliki životni izazov?
Bilo je svakakvih priča, prošao sam mnogo liječnika i sigurno je bilo naporno i teško. Tko je prošao ‘kroz doktore’ zna koliko je to teško, odnosno koliko je medicina komplicirana. Svaki liječnik ima svoje mišljenje pa se neka ni ne poklapaju. Nije bilo lako. Ta operacija, koja nije bila lagana odluka, prošla je u najboljem redu. Nadam se da je ono najgore iza mene.

Nemam se razloga vraćati u prošlost niti sam se ikad vraćao. Pritom mislim i na sportske uspjehe. Uvijek treba gledati naprijed pa daj Bože da sve bude dobro

Koliko ste pred operaciju u bolnici u Clevelandu razmišljali o tome, svim rizicima i budućnosti?
Liječnici su bili dosta direktni i realni, sve su rizike prepoznali te nisu ostale nikakve nedoumice. S tim morate biti upoznati kako biste uopće mogli razmišljali hoćete li se na takvu operaciju odlučiti ili ne. Odluka o podvrgavanju operaciji nije bila lagana, ali na to se više ne bih vraćao. Prošlo je dobro i nadam se da to više neću morati prolaziti.

Strpljenje je vrlina koju danas rijetko tko ima. Kako se Vi nosite s tim?
Strpljenje je najpotrebnije. Teško je sve skupa gledati sa strane. Prošao sam kroz teško razdoblje. Nemam razloga žuriti niti bi to ikome dalo dobre i pozitivne odgovore. Treba biti strpljiv i nadati se najboljem.

Koji bi bio optimistični scenarij? U kojem trenutku tijekom sezone Vas možemo očekivati na natjecateljskoj razini? Jeste li u razgovoru s upravom kluba i trenerom postavili neki vremenski rok?
Vidjet ćemo kako će tijelo reagirati. Nismo si zadali nikakve rokove. Nadam se da ću ove sezone igrati, a kada i što, to u ovom trenutku ne znam.

U kakvim ste danas odnosima s bivšim poslodavcem Pro Reccom? Jesu li Vas kontaktirali nakon što ste se razišli?
Nisu, ali ni nemaju razloga. Razišli smo se i ja idem dalje svojim putem, kao što Pro Recco ide dalje. Naravno, ima života i poslije vaterpola. Nemam se razloga vraćati u prošlost niti sam se ikad vraćao. Pritom mislim i na sportske uspjehe. Uvijek treba gledati naprijed pa daj Bože da sve bude dobro.

Kakav je osjećaj opet imati ugovor s jednim vaterpolskim klubom, posebno što je riječ o Jugu?
Ovdje sam počeo igrati, prve seniorske dane sam odigrao u Juga i mislim da sam tu pokazao prve znakove talenta, seniorske pa i reprezentativne razine. Jug je sigurno ostavio trag u mojoj karijeri. Sad sam se vratio. Nadam se da ću moći prikazivati vrhunske igre kad za to dođe vrijeme.

Pri prelasku iz Pro Recca u Primorje EB 2012. godine bilo je dosta tenzija u odnosima s Jugom. Kako danas gledate na to vrijeme?
Tenzija je bila jer sam prešao u Jugovog glavnog konkurenta Primorje, a na kraju se pokazalo da je ta momčad imala dosta uspješne rezultate. Kad gledam sa strane, mogu razumijeti kako je tko reagirao. U tom trenutku je to bila borba, po meni u sportskim granicama. To je danas iza nas i nadam se da neće biti nikakvih problema.

RAZGOVOR SA SANDROM SUKNOM Najgore je iza mene, pozitivan sam i vratit ću se u vrhunsku formu

Kakva Vas je momčad Juga dočekala? Zapravo igrajući za PRO Recco ste već znali Jugovu razinu.
Momčad, kao i organizacija momčadi, je na najvišoj razini. Očekivanja su uvijek za najviše ciljeve i Jug je uvijek među favoritima za osvajanje svih trofeja. Imamo puno mlađih i novih igrača. Dosta je dubrovačkih momaka koji će dobivati priliku, a imamo i dva nova dolaska, koji su također mladi igrači. Treba vidjeti kako će se sve to u momčadi ukomponirati tijekom sezone kako bi momčad rasla te kako bi najbolje igre nastupile na proljeće. Tada će se vidjeti koliko Jug vrijedi.

Bili ste, a nadamo se da ćete i ostati, lider reprezentacije. Očekuje li se od Vas takva uloga i u Jugu? Jeste li razgovarali s trenerom Kobešćakom o tome?
Još nismo ulazili u detalje. Idemo hladne glave, polako, svojim putem, pa ćemo se usput lako dogovoriti oko svega toga.

Kakav Vam je kao Cavtaćaninu bio osjećaj vratiti se kući nakon toliko godina izbivanja?
Napustio sam dom kao poprilično mlad, prošao dosta svijeta. Naravno da je uvijek lijepo vratiti se doma. Mislim da će mi biti dobro. U cjelokupnoj sam situaciji pozitivan i nadam se da će biti dobro.

Spomenuli ste da očekujete povratak u vrhunsku formu. Je li moguće vratiti se na razinu svjetskog prvaka?
Moguće je, ali je najbitnije zdravlje. Onda je sve lakše. Kad si zdrav onda možeš davati svoj maksimum, kao što sam ja uvijek davao.

Foto: Zvonimir Pandža

Pročitajte još

POBJEDA ZA SQUARE! U napetoj utakmici svladali Olmissum

Dulist

SVI ZA SQUARE! Crveno plavi večeras igraju polufinale HMNL

Dulist

[FOTO] Startao Elafiti slalom, spektakl prati i Ivica Kostelić

Dulist.hr