Grad

RAVNATELJ UŠLS ‘Ni ja nisam sretan zbog poskupljenja, ali svi učenici moraju biti jednaki’

RAVNATELJ UŠLS 'Ni ja nisam sretan zbog poskupljenja, ali svi učenici moraju biti jednaki'

S odlukom o rastu iznosa školarine za učenike Likovnog odjela sada svi učenici Umjetničke škole Luka Sorkočević plaćaju istu cijenu. Vodili smo se dakle idejom da svi učenici imaju jednake uvjete – odgovorio je ravnatelj Umjetničke škole Luka Sorkočević Dživo Brčić na prozivke roditelja učenika Likovnog odjela zbog drastičnog rasta školarine s 300 na 1650 kuna.

-Treba svima biti jasno da je obrazovanje skup ‘sport’, a obrazovanje u umjetnosti je izrazito skup ‘sport’. Ni sam nisam bio sretan zbog činjenice poskupljenja, ali je Školski odbor jednoglasno odlučio da sve učenike moramo dovesti u isti status, da svi moraju biti jednaki – rekao je Brčić.

-Od 1998. do 2012. učenici Slikarskog odjela plaćali su 150 kuna godišnje, a kako ih je četrdesetak riječ je o ukupnom iznosu od šest tisuća kuna za odjel. Za to vrijeme su svi učenici plesnih i glazbenih programa plaćali 1450 kuna godišnje. A treba priznati da financijski uvjeti 1998. i 2012. nisu isti. Značajno su povećani troškovi pa je 2012. Školski odbor odlučio povećati iznos na 300 kuna za ‘slikare’, a 1650 kuna za glazbene programe. A to su strogo namijenska sredstva za poboljšanje uvjeta školovanja. Činjenica je da smo za potrebe Slikarskog odjela trošili znajačno više od prihoda školarina pa smo tu ‘rupu’ do ove godine ‘krpili’ školarinama učenika drugih odjela. To nije u redu, jer radimo razliku među djecom – objasnio je Brčić, dodavši kako povećanje nije njegov osobni hir, jer je i sam roditelj dvoje učenika u školi, već rezultat realnog stanja.

-Žao mi je što mi se nitko od roditelja nije ni usmeno ni pismeno žalio. Informacije o prigovorima saznao sam iz medija. Moja vrata su za njih uvijek otvorena i za to nije bilo razloga. Pogotovo što, kad se ide u medije i na nekog se baca crna mrlja, treba imati provjerene informacije i argumentiranu priču. Bilo bi u redu kad bih znao koji se roditelji žale, a pretpostavljam da je riječ o Likovnom odjelu jer se rast iznosa u ovoj godini tiče samo njih, jer ostali su tu cijenu plaćali i ranije – istaknuo je Brčić te naglasio kako je odluka na snazi samo za školsku godinu 2016./2017., nakon čega će se opet razmatrati.

Cijeli razgovor s ravnateljem Brčićem, u kojem između ostalog objašnjava odnos cijena prema Splitu i Zagrebu te odgovara zašto se školarine ne mogu financirati iz izvora Županije, Ministarstva ili EU fondova, možete pročitati u novom broju DuLista u iduću srijedu 14. rujna.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist