Grad

Ravnatelj Radman traži dozvolu za hitnu prodaju HRT-ove vile Dubravka

Ravnatelj Radman traži dozvolu za hitnu prodaju HRT-ove vile Dubravka

Ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Goran Radman hitno želi prodati preostalu nekretninu u Dubrovniku, a riječ je o vili Dubravka na adresi Branitelja Dubrovnika 21, u kojoj je do prije nekoliko mjeseci bio smješten Radio Dubrovnik.

Zašto ravnatelj Radman hitno želi prodati jedinu preostalu nekretninu HRT-a u Dubrovniku sasvim je nejasno jer se na Prisavlju u posljednje vrijeme hvale pozitivnim poslovanjem. Čini se i da Radman namjerno zaboravlja kako je Vila Dubravka u procesu povrata imovine odnosno pravične naknade bivšim vlasnicima obitelji Glavić, a navodno ga u prodaju gura jedan od dvojice omiljenih Vladinih tajkuna zainteresiran za kupovinu, navodi Index.hr.

Vila procijenjena na 17 milijuna kuna
HRT je upravo preko Dubrovnika odlučio riješiti veliki dio svojih financijskih nedaća. Tako je nedavno HRT predao državi Vilu Čingriju, gdje je bilo dubrovačko dopisništvo HTV-a, kako bi se riješio dio dugovanja prema Poreznoj upravi. Iako je bilo govora kako će u Vili Čingriji biti jedan od Vladinih ureda, to se naravno nije ostvarilo. Državni ured za upravljanje državnom imovinom otkrio je krajem prošlog tjedna kako ta Vila procijenjena na 14 milijuna kuna ide u prodaju.
Čim je Vlada objavila vijest o prodaji Vile Čingrija u Dubrovniku, gotovo istog trenutka Radman je krenuo u operaciju hitne prodaje i Vila Dubravka koja se nalazi u blizini. Kako doznajemo Radman je ovog tjedna zatražio od Nadzornog odbora HRT-a da mu daju suglasnost o prodaji nekretnine u Dubrovniku koju procjenjuje na 17 milijuna kuna.

Naknada obitelji Glavić
Dubrovački mediji više puta su pisali o tome se pred Uredom državne uprave Dubrovačko – neretvanske županije vodi postupak za nadoknadu štete za oduzetu imovinu obitelji Glavić, no Radman, kako doznajemo o tome nije ni obavijestio Nadzorni odbor.
“Vila Dubravka, nije adekvatan prostor za proizvodnju i emitiranje radijskog i televizijskog programa. HRT ju je odlučio prodati, budući da nema strateškog interesa za posjedovanje nekretnine neadekvatne za obavljanje temeljne djelatnosti. Također, objekt je zaštićeni spomenik kulture te iziskuje značajna ulaganja”, rekli su nam službeno s HRT-a. Ideja da bi HRT mogao iznajmljivati prostor Vile Dubravka te tako dodatno zaraditi, Radmanu nije zanimljiv koncept.

HRT: Zanima nas samo prodaja!
“HRT-u, kao medijskoj kući, iznajmljivanje nekretnina nije strateški interes dok će sredstva dobivena prodajom biti usmjerena u dugoročne razvojne projekte i tehnološku modernizaciju”, kažu nam s HRT-a dodajući da je HRT u procesu razvojnog restrukturiranja, koje između ostalog, predviđa funkcionalno spajanje radija i televizije i razvoj suvremene multimedijalne organizacije.
Vila Dubravka sagrađena 1902. godine, a sagradio ju je dubrovački brodovlasnik Federiko Glavić. Zgrada predstavlja zaštićeni dio povijesne cjeline Dubrovnika te je upisana u Registar kulturnih dobara RH kao spomenik kulture. Po zakonu nekretnina prvo mora biti ponuđena državi, županiji i Gradu no teško da će netko od njih ponuditi 17 milijuna kuna za vrlo atraktivnu zgradu koja se nalazi u neposrednoj blizini sveučilišnog kampusa u Dubrovniku.

Gašenje i dopisništva
No, predajom Vile Čingrija državi te prodajom preostale dubrovačke nekretnine u kojoj je bio Radio Dubrovnik, Dubrovčani strahuju kako je riječ o uvertiri pred gašenje dopisništva. Naime, nakon što HRT proda svo obiteljsko srebro u Dubrovniku, uskoro će postaviti pitanje isplatili se HRT-u plaćanje najma u zgradi OTP-a gdje su danas smješteni djelatnici Radija i Televizije.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist