Aktualno

RATNI REPORTER ITN O KRVAVIM 90.-IMA Davies: ‘Rat je bio napadački. Gledali smo kako granate eksplodiraju od Zidine’

RATNI REPORTER ITN O KRVAVIM 90.-IMA Davies: 'Rat je bio napadački. Gledali smo kako granate eksplodiraju od Zidine'

U četvrtak u Konavoskom salonu gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sastao se s ratnim reporterom engleskog ITN Paulom Daviesom.

Davies u našem gradu boravi povodom snimanja dokumentarca kojim se osvrće na svoj prvi posjet ratom opustošenom jugu Hrvatske s čijeg je bojišta izvještavao u listopadu i studenom 1991. Za svoj rad nagrađen je brojnim inozemnim priznanjima te danas broji 50 godina novinarske karijere. O napadima na povijesnu jezgru iz prve ruke svjedočio je za haaški Tribunal prilikom suđenja bivšem predsjedniku SRJ Slobodanu Miloševiću.

– Stigavši u Dubrovnik pomislio sam – doma sam. Kad sam ušetao u Hotel Argentinu susreo sam dvoje zaposlenika koji su tada radili. Rekli su mi – dobrodošao kući. Pri kraju sam svog novinarskog puta, od svih priča koje sam radio ovaj grad zauzima posebno, možda čak i prvo mjesto. Vidjeti da je obnovljen i predivan, ne kakav sam ga prvi put zatekao, je zadovoljstvo. 1991. bio sam mlad, poprilično nov u izvještavanju u s ratom zahvaćenih područja i našao sam se pod opsadom. Bili smo okruženi ljudima u civilu, uglavnom u turističkim djelatnicima koji su bili spremni uzeti oružje u ruke i braniti svoju Domovinu. S druge strane granice pristizali su zrakoplovi s bombama, zatim ratni brodovi koji su s mora ispaljivali paljbu na stanovništvo kao i artiljerija postavljena uokolo po vrhovima brda. Rat je bio jednostran – napadački. Ta situacija mi se urezala u svijest i od tada je se ne mogu otresti – ispričao je okupljenim predstavnicima dubrovačkih medija vidno emotivan Davies.

Ovo mu je ujedno prvi dolazak u Dubrovnik nakon gotovo tri desetljeća. Od tada njegove poruke s prostora bivše Jugoslavije obišle su čitav svijet. U ratu na Balkanu 90.-ih, napomenuo je, živote je izgubilo čak 40 novinara. Ipak u to vrijeme sukobljene strane imale su poštovanja prema ovoj profesiji. Ratno izvještavanja u mnogočemu se promijenilo pa su danas novinarske ekipe uglavnom šetajuće mete. Srećom, za razliku od mnogih koji su u trenutcima slabosti posegli za alkoholom ili drogom, Paul Davies uspio je ostati trijezan i zadržati zdrav razum, priča razgaljen medijskom pozornosti koja mu je posvećena.

– Navikao sam biti s druge strane kamere – objašnjava.

– Moramo se uvijek prisjećati tih vremena, onih koji su branili Dubrovnik, ali i onih koji su pronosili istinu o događajima u Gradu. Sigurno bi šteta na spomeničkoj baštini Grada Dubrovnika bila puno veća da nisu poslane jasne poruke, snimke i fotografije u svijet što se tada događa. Zbog toga je važna i izložba Grad s ožiljkom koju smo prikazali u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, koja priča o Gradu koji je devastiran i danas obnovljen i turistički šampion – kazao je ovom prilikom gradonačelnik Franković darovavši engleskom reporteru plaketu Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist