Politika

‘RAT’ PRIOPĆENJIMA Može li ijedan natječaj za ravnatelja proći bez repova?

'RAT' PRIOPĆENJIMA Može li ijedan natječaj za ravnatelja proći bez repova?

Nakon što je početkom tjedna objavljena informacija kako je Odbor za izbor i imenovanje ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek za novu ravnateljicu Zavoda za obnovu Dubrovnika predložio Mihaelu Skurić, ne stišavaju se reakcije.

Time je još jedan natječaj za ravnatelja javnih ustanova digao medijsku prašinu, baš poput Državnog arhiva, Kazališta Marina Držića…

Prvo je reagirala aktualna vršiteljica dužnosti ravnateljice ZOD-a Iva Carević Peković i to na izjave gradskog vijećnika i člana spomenutog odbora Mara Kristića (MOST).
-Sasvim je razumljivo i prihvatljivo te legitimno da svatko može preferirati neku osobu iz određenih razloga, međutim navoditi moje rezultate mukotrpnog rada u protekle 4 godine kao zasluge druge osobe smatram nemoralnim i neprihvatljivim. Možda gospodin Kristić nije upućen ili su mu možda podastrte krive informacije, ne želim ulaziti u to – napisala je, među ostalim, Carević Peković te potom navela sve ono što je u protekle četiri godine uradila posebno po pitanju Plana upravljanja povijesnom jezgrom.

-Sigurna sam da će gospodin Kristić naći mnoštvo drugih argumenata koji idu u prilog predloženoj kandidatkinji te molim da se pri tome ne koriste rezultati moga rada, da se ne iznose neistine i time omalovažava ogroman trud i rad koji sam uložila u protekle 4 godine svog mandata. Po dolasku na mjesto ravnatelja Zavoda za obnovu Dubrovnika nikoga nisam omalovažavala već sam pronašla projekte vrijedne za ovaj Grad na kojima sam predano radila. Sigurna sam da će jednako učiniti i gospođa Skurić u čemu joj želim puno sreće i uspjeha – ističe Carević Peković.
Gradski vijećnik Kristić joj je potom uputio javnu ispriku.

-Iako se iz moje izjave moglo nedvosmisleno utvrditi da cijenim i poštujem njezin rad, stoji činjenica kako sam isključivo mojom omaškom određene njene zasluge pripisao novoj kandidatkinji za ravnateljicu – naveo je među ostalim Kristić poželivši dosadašnjoj ravnateljici puno uspjeha u daljnjem radu i da s jednakim angažmanom nastavi svoj rad u Zavodu.

No, osvrnuo se i na dovođene imena Mihaele Skurić u kontekst političke trgovine.
-Istovremeno, pokušaj dovođenja imena gospođe Skurić u kontekst političke trgovine zbog njenog sudjelovanja na jednoj od nezavisnih lista koje su imale potporu Mosta na prethodnim izborima je u najmanju ruku bezobrazan i nekorektan čin prema kandidatkinji jer ne postoji netko tko bi mogao povjerovati da bi ministrica kulture mogla podržati nekoga koga bi predložio Most – naveo je Kristić.

Posljednje u nizu priopćenja stiglo je od strane autora sociološko-demografske studije povijesne jezgre Dubrovnika kojeg potpisuju profesor emeritus Ognjen Čaldarović, dr. sc. Sanja Klempić Bogadi i dr. sc. Jana Vukić.
Oni su, kako navode, iznenađeni informacijom da na ponovljenom natjeačju za mjesto ravnateljice ZOD-a nije izabrana Iva Carević Peković, koja ‘svojim profesionalnim i osobnim angažmanom na rješavanju problema stanovnika povijesne jezgre Dubrovnika svima može biti primjer kompetentnosti, odgovornosti i učinkovitosti’.
-Smatramo važnim upozoriti nadležne institucije i širu javnost kako pri izboru nove ravnateljice evidentno nije uzet u obzir ostvaren uspjeh, izniman trud i stručnost prethodne ravnateljice gđe Ive Carević Peković – navode između ostalog Čaldarović, Klempić Bogadi i Vukić.

Na kraju svakako treba spomenuti kako u posljednjih godinu dana rijetko koji ravnatelj gradske ustanove izabran ‘iz prve’. Prisjetit ćemo se i poništenog natječaja za ravnatelja Rezervata Lokrum, tri natječaja za ravnatelja KMD-a, ustanove koja još uvijek nema osobu koja bi definirala novu kazališnu sezonu, a natječaj se ponavljao i za Zavod za obnovu budući da bi Mihaela Skurić trebala biti izabrana za ravnateljicu iz drugog pokušaja. Kad su u pitanju Lokrum i prvi natječaj za ZOD, isti su, po službenim objašnjenjima, poništavani zbog isteka zakonskog roka od 45 dana za izbor ravnatelja, dok se taj rok u slučaju drugog natječaja za KMD nazivao preporučenim.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist