Županija

RASTE PEDAGOŠKI STANDARD I BROJ UPISANE DJECE Kad će Župa dobiti novi vrtić u Kuparima?

RASTE PEDAGOŠKI STANDARD I BROJ UPISANE DJECE Kad će Župa dobiti novi vrtić u Kuparima?

Župa dubrovačka na putu je ka iznimno visokom standardu u predškolskom odgoju čime će zadovoljiti potrebe mladih obitelji koje su sve brojnije u ovoj općini. Naime, postojećem Dječjem vrtiću Župa dubrovačka odoben je 12,7 milijuna kuna vrijedan projekt Unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, a Općina radi i na projektnoj dokumentaciji za potpuno novi dječji vrtić u Kuparima za kojeg je zemljište na dijelu zone bivšeg vojnog odmarališta darovala Vlada.

— Vlada je Općini darovala 21 688 kvadrata, a sukladno urbanističkom planu, za vrtić je predviđeno 8812 kvadrata, za Dom za starije i nemoćne 6 760 kvadrata, dok je 6116 kvadrata ostalog zemljišta dano na korištenje MUPu. Općina je 2015. godine ispoštovala sve uvjete koje je Vlada postavila, a to je rješavanje novog katastra za Kupare, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa i donošenje urbanističkog plana uređenja Blato. Zatim smo počeli s izradom projektne dokumentacije. Posao je ugovoren, radi se na glavnom izvedbenom projektu, ali imali smo problema s Hrvatskim vodama jer se glavni projekt nalazi na mjestu postojećeg devastiranog objekta u Kuparima, koji je, nažalost, izgrađen na javnom vodnom dobru na dijelu rijeke Tarante – rekao je načelnik Silvio Nardelli dodavši kako su ti problemi ipak rješivi te kako uskoro očekuje kako će glavni izvedbeni projekt biti dovršen uz suglasnost Hrvatskih voda.

Rješava se projektna dokumentacija

Nakon toga, naglasio je Nardelli, Općina će krenuti u ishođenje potrebnih dozvola te će projekt novog vrtića u Kuparima pokušati kandidirati na fondove Europske unije kako bi povukli sredstva. Ukoliko im to ipak ne uspije, rekao je načelnik, u općinskom će se proračunu osigurati potrebna sredstva. Ipak, kada će novi vrtić ugledati svjetlo dana, prema riječima župskog načelnika, teško je procijeniti. Trenutno se radi na rješavanju projektne dokumentacije, a dok novog vrtića u kojem je predviđen smještaj 13 grupa s kapacitetom od 300 djece, ne bude, za župske mališane mjesta će ipak biti. Naime, kako je načelnik Nardelli istaknuo, Općina je na Vijeću dala ponudu za zakup prostorija u Hotelu Sheraton kako bi se sadašnjem Dječjem vrtiću Župa dubrovačka u sklopu EU projekta omogućile nove prostorije. Time će se u postojećem vrtiću osigurati dodatni standard te će se smanjiti broj djece u grupama.

— Svakako nam treba više prostora, to nam je najveći problem kao i većini vrtića u Hrvatskoj. Novim prostorijama rasteretit ćemo jaslice u koje upisujemo najviše djece. Trenutno je za jaslice oko desetero djece na listi čekanja. Vrtić pohađa oko 500 djece, a skupine su nam brojčano jako velike. U posljednje tri do četiri godine, upisali smo tri do četiri puta više djece. Pritisak je svakako velik, a s novim prostorijama imat ćemo mjesta za upis više djece – istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Župa dubrovačka Marija Jelić.

Novi vrtićki programi

Ovom vrtiću 1. veljače odobren je projekt ‘Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja’ vrijedan 12,7 milijuna kuna, a partner je na projektu Općina Župa dubrovačka.

— Ovim prijektom Dječji vrtić Župa dubrovačka uvodi smjenske skupine u kojima se omogućuje produljeni boravak, jednu popodnevnu smjenu, tri skupine u novo-unajmljenim prostorima, tri skupine subotom, senzornu sobu, opremu i didaktiku koja će nadopuniti materijalno okruženje, kompletan stručni tim (logoped, psiholog, defektolog, pedagog), a zaposlit će se i jedan administrator projekta, 18 odgojiteljica, dvije spremačice i jedna kuharica na pola radnog vremena. Projektom će vrtić obogatiti svoj rad novim programima i to alternativno odgojnim obrazovnim programom – Montessori, posebnim programom kinezioloških aktivnosti (sportski program), glazbeni, likovni i dramsko-scenski program) – istaknula je ravnateljica Jelić dodavši kako će se odgojiteljice dodatno educirati u primjeni terapeutske igre u vrtićkom okruženju, upravljanju u problematičnim situacijama, poticanju komunikacijskih vještina djece s razvojnim odstupanjima, identifikaciji i radu s darovitom djecom, podizanju kolektiva, izabranim tehnikama iz dječje kliničke psihologije i psihoterapije, realitetne terapije i teorije izbora, programu ‘korak po korak’, a nastavit će se i unaprijediti program za roditelje ‘Rastimo zajedno’.

— Sve će to za roditelje biti besplatno, poboljšat će se sveukupna kvaliteta odgojnog i obrazovnog rada, omogućit će se kvalitetniji rad sa svakim pojedinim djetetom. Već smo odradili roditeljske sastanke, proveli smo anketu među roditeljima, raspisali smo natječaje za djelatnike, pristiglo je dosta prijava i nadam se da ćemo se uspjeti lijepo organizirati. Veselimo se tome što ćemo kao mladi kolektiv napredovati u edukaciji, da ćemo naše prostore obogatiti novom opremom, a nadam se da će novi prostori uskoro biti u funkciji. Sve su pripreme u tijeku – naglasila je ravnateljica Marija Jelić zaključivši kako će se dodatnom opremom i didaktikom u sklopu projekta stvoriti bogato okruženje za svu djecu, a sve u svrhu zadovoljenja i usklađivanja obiteljskog i poslovnog života mladih obitelji u Župi dubrovačkoj.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist