Hrvatska

Raste minimalac za obavljanje studentskih poslova

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu. Počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2020. godine, a iznosit će neto od 25,39 kune po satu. To su dvije kune više nego u 2019. godini.

Naime, do izračuna se dolazi tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, u skladu s posebnim propisom, dijeli sa 160.

Kako je vlada Republike Hrvatske u Narodnim novinama nedavno objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu kojom se ista povisuje, stoga je ova odluka u skladu sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

-Ovo je prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata, dijela izvanrednih studenata i studenata na razmjeni. Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student radi 6 ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi –  navodi se u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje prenosi Index.

 

Pročitajte još

Stiže kratkotrajna, ponegdje i žestoka promjena vremena. Na Jadranu moguće pijavice

Dulist

ANALIZA HGK Dubrovčani prednjače u ugovaranju EU sredstava

Dulist

DOBRA NAJAVA ZA KOLOVOZ U srpnju ostvareno 2,44 milijuna dolazaka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija