Hrvatska

Raste minimalac za obavljanje studentskih poslova

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak donijela je Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu. Počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2020. godine, a iznosit će neto od 25,39 kune po satu. To su dvije kune više nego u 2019. godini.

Naime, do izračuna se dolazi tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj, u skladu s posebnim propisom, dijeli sa 160.

Kako je vlada Republike Hrvatske u Narodnim novinama nedavno objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020. godinu kojom se ista povisuje, stoga je ova odluka u skladu sa Zakonom o obavljanju studentskih poslova.

-Ovo je prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata, dijela izvanrednih studenata i studenata na razmjeni. Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student radi 6 ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi –  navodi se u priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje prenosi Index.

 

Pročitajte još

U 2019. godini kategorizirano 56 novih hotela, kampova i marina, od kojih jedna u Dubrovniku

Dulist

Inflacija u prošloj godini najniža od 2016.

Dulist

JAVNI POZIV NA PROLJEĆE Uskoro kreće energetska obnova obiteljskih kuća

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija