Hrvatska

RASTE MINIMALAC, NOVI PAUŠAL… Što sve stupa na snagu od danas?

RASTE MINIMALAC, NOVI PAUŠAL... Što sve stupa na snagu od danas?

Prvim danom 2019. godine na snagu su stupile mnogobrojne reforme. Osim nižeg PDV-a na niz živežnih namirnica, zbog kojeg su neki trgovački lanci odlučili smanjiti cijene proizvoda već od 1. prosinca, početak godine obilježile su i druge promjene. Nova godina donosi i veći minimalac (3000 umjesto 2751 kune), veće naknade ročnicima (3000 kuna) i veće plaće studentima i pravosudnim dužnosnicima, prenosi Večernji list.

Roditelji studenata i srednjoškolaca koji primaju stipendije ili dobiju nagrade ubuduće se neće morati bojati da će zbog uspjeha svoje djece morati platiti viši porez na dohodak. Niz prednosti nova godina donosi i udomiteljima, kojima će znatno porasti naknade za rad, a država će im plaćati i mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Na snagu stupaju i neke odredbe novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Oni koji su tijekom 2018. godine stekli status hrvatskog ratnog vojnog invalida na temelju bolesti, od početka godine će primati invalidsku mirovinu. Isto se odnosi i na pripadnike Hrvatskog vijeća obrane.

Prvim danom nove godine na snagu stupa i mirovinska reforma, koja sa sobom nosi brže ujednačenje dobi za odlazak u starosnu mirovinu žena i muškaraca. Puna ravnopravnost kada je u pitanju dob za umirovljenje postići će se 2027. godine, kada će i žene i muškarci u starosnu mirovinu odlaziti sa 65 godina. ‘Emancipacija’ će se potvrditi 2033. godine, kroz povećanje dobi za umirovljenje za sve. I žene i muškarci od tada će u starosnu mirovinu sa 67 godina života i 35 godina radnog staža. Oni koji su štedjeli i u I. i u II. mirovinskom stupu, a u mirovinu odlaze od 1. siječnja 2019. moći  će istupiti iz II. stupa, ali i ostati u njemu bez bojazni da će zbog toga ostati bez dodatka koji primaju oni iz prvog stupa.

Pročitajte više ovdje.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist