Hrvatska

Raste interes za kupnjom kuća, evo koliko su ‘kvadrati’ u Dubrovniku!

Kuća

Dolaskom proljeća i ljepšeg vremena polako se budi i tržište nekretnina, a kupci pokazuju sve veći interes za kupnjom kuća za stanovanje ili odmor. 

Prema podacima portala Crozilla.com koje prenosi portal Limun.hr,  potencijalne strane kupce najviše zanima kupnja nekretnina na područjima uz more, najčešće baš u onim mjestima na kojima provode godišnji odmor. Upravo se zato već prije početka turističke predsezone valja pripremiti na dolazak stranaca, s obzirom da većina njih spaja ugodno s korisnim, pa godišnji odmor često iskoriste za traženje i gledanje nekretnina koje bi željeli kupiti, navodi se u priopćenju.

Prema podacima portala Crozilla.com, prosječne oglašavane cijene “kvadrata” kuća niže su od cijena stanova najčešće na kontinentalnom području, dok gradovi uz more, u kojima su kuće na cijeni, bilježe niže cijene stanova, a u ovom slučaju najbolji je primjer upravo Dubrovnik u kojem je oglašavana cijena metra kvadratnog kuće tijekom veljače bila 512 eura viša od cijene metra kvadratnog stana.

Nije nepoznanica da je posjedovanje nekretnine u Dubrovniku znak prestiža, a danas si rijetki mogu priuštiti nekretninu na dobroj lokaciji u tom gradu. Da tamošnje tržište odolijeva krizi pokazuju i podaci portala Crozilla.com, naime prosječna tražena cijena metra kvadratnog stana tijekom veljače iznosila je 3016 eura, a cijena kuće čak 3528 eura po metru kvadratnom, stoji u priopćenju.

Upravo je velika potražnja jedan od razloga što su cijene “kvadrata” kuća u pojedinim gradovima na Jadranu više no cijene stanova, dok je prema statistikama portala Crozilla.com, u kontinentalnom području situacija obrnuta. Tijekom veljače je na portalu Crozilla.com prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće u Varaždinu bila čak 427 eura niža od cijene stana, a u Zagrebu je razlika iznosila 314 eura. U pojedinim gradovima na Jadranu situacija je bila potpuno drugačija: u Splitu je prosječna tražena cijena metra kvadratnog kuće bila 47 eura viša od cijene stana, dok je u Dubrovniku ta razlika iznosila čak 512 eura.

Više pročitajte na Limun.hr.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist