Aktualno

RASTE BROJ REZERVACIJA Dubrovački hoteli nižim cijenama privlače domaće goste

RASTE BROJ REZERVACIJA Dubrovački hoteli nižim cijenama privlače domaće goste

Relaksacijom mjera proteklog ponedjeljka brojni ugostiteljski objekti otvorili su svoja vrata. Isto se, međutim, ne može reći za smještajne kapacitete. Broj otvorenih hotela u našem gradu te njegovoj neposrednoj okolici može se nabrojati na prste jedne ruke. Obratili smo se stoga nekolicini hotelskih kuća te ih priupitali namjeravaju li svoje usluge zadržati u cjenovnom razredu jednakom prethodnim sezonama, jesu li se u svrhu zadržavanja radnika aplicirali na Vladine mjere potpore te bilježe li rezervacije za mjesece pred nama.

Spremni za dolazak gostiju

– Kao i razni poslovni subjekti čije je poslovanje bilo otežano situacijom uzrokovanom pandemijom i Hilton Imperial Dubrovnik je aplicirao za Vladine mjere pomoći u svrhu očuvanja radnih mjesta. Također, hotel se nije zatvarao zbog pandemije COVID-19, odlučili smo podržati lokalnu zajednicu te ponuditi besplatno smještaj doktorima koji su došli u ispomoć OB Dubrovnik. Cijelo ovo vrijeme mi radimo i primamo goste – poručili su iz Hilton Imperial Dubrovnik za DuList.
Sve potrebne mjere su već implementirane, naglašavaju. Otkaza rezervacija, priznaju, je naravno bilo, ipak trenutno imaju više zahtjeva za novima, a to se odnosi na tekući mjesec te one pred nama. Cijene, kao i uvijek do sada prilagođavaju ponudi i potražnji tržišta. Isto su nam potvrdili i u župskom One Suite Hotelu gdje kao jednu od prvih mjera navode deset posto popusta na konzumaciju za sve posjetitelje bara Lokal-a u njihovom sastavu.
– Otvaranjem Lokal bar-a 11. svibnja radimo punim kapacitetom u dijelu smještaja i u dijelu ugostiteljstva. Inače, One Suite Hotel radi cijelu godinu tako da smo u zimskim mjesecima jedini hotel koji je otvoren na području od Dubrovnika do Prevlake. Nastavili smo raditi u vrijeme krize izazvane virusom COVID-19 smanjenim obujmom s dežurnim djelatnicima – napominju iz ove hotelske kuće te ističu kako ponovnim funkcioniranjem zračne luke nakon dužeg vremena od 12. svibnja imaju prve goste na smještaju.
– Sva dosadašnja otkazivanja su logična zbog nemogućnosti dolaska do Dubrovnika i prelaska granice. Ovisno o ispunjenju ta dva uvjeta imat ćemo daljnje otkaze ili nove rezervacije – nastavljaju u svom odgovoru ističući kao je One Suite Hotel aplicirao za Vladine mjere za pomoć u očuvanju radnih mjesta u iznosu od 3.250,00 kuna za ožujak, a 4.000,00 kuna za travanj i svibanj po zaposleniku. Jednako napravili su i Importanne Hotels & Resort gdje počevši od prošlog ponedjeljka planiraju postepeno otvarati objekte, ovisno o popunjenosti.

Pogodnosti za hrvatske turiste

– Operativno smo se prilagodili osiguravanjem društvene distance kroz poseban model serviranja doručka koji nalikuje na a la carte konceptu. Dodatno smo poboljšali procedure čišćenja, povećali smo broj dezinfekcijskih dispenzera širom hotela i dodatno naručili dispenzere na senzor. Do kraja svibnja lansiramo novo ime branda Royal Hotels & Resort, što će komunikacijski sumirati iskorak kojeg smo tijekom 2019. i 2020. napravili po pitanju ulaganja u kvalitetu.
Ovih tjedana završavamo građevinske radove prve investicijske faze u vrijednosti od 125 milijuna kuna koje obuhvaća proširenje smještajnog kapaciteta u hotel Royal Palm, uređenje wellness & spa, okoliša, plaže i šetnice. Kratkoročni potez kojeg smo napravili je korekcija cijena u prvom dijelu ljetne sezone te smo gostima koji kod nas rezerviraju smještaj ponudili pokrivanje troškova cestarine i transfera sa zračne luke.
Za goste iz Hrvatske smo uveli i mogućnost plaćanja do 12 rata u partnerstvu s glavnim kartičarima koji posluju u Republici Hrvatskoj. Veseli nas što smo svega jedan dan nakon lansiranja kampanje zaprimili odlične reakcije od naših gostiju te bilježimo veći booking domaćih gostiju za svibanj i lipanj – pohvalili su se iz ovog hotelskog lanca. No, usprkos dobroj reakciji domaćeg tržišta za prvi dio ljetne sezone, očekuju netipičan početak.

Odgoda rezervacija

– Gosti koji su bookirali glavnu sezonu i dalje drže rezervacije. Nadamo se stabilizaciji poslovanja u drugom dijelu ljeta i solidnoj posezoni. Korigirali smo cijene te omogućili ranije opisane pogodnosti usmjerene na domaće tržište od kojeg očekujemo kako će u ovoj sezoni odigrati važnu ulogu za hrvatski i dubrovački turizam – poruka je za čitatelje DuList-a iz Importanne Hotels & Resort-a.
Jadranski luksuzni hoteli, međutim, još uvijek razmatraju mogućnost otvaranja hotela. Konkretna odluka o tome u ovom trenutku još nije donesena. Kako bi osigurali maksimalne mjere zaštite za svoje zaposlenike i goste ALH hotela, dio mjera najavljen je i uveden još u veljači, a u suradnji s međunarodnom tvrtkom specijaliziranom za uspostavljanje standarda u tijeku je daljnja prilagodba operativnih procedura kako bi se ispoštovale sve propisane mjere i preporuke. Aplicirali su se na Vladine mjere pomoći i to konkretno na mjere potpore za očuvanje radnih mjesta te odgode plaćanja poreznih davanja i doprinosa.
– Iako je prodaja svih hotelskih kapaciteta za sezonu 2020. trenutno otvorena, dinamiku otvaranja pojedinačnih hotela donosit će se u skladu s razvojem situacije, ponajprije sukladno uspostavljanju međunarodnih zračnih linija s obzirom na to da kao destinacija ponajprije ovisimo o avio gostima. Rezervacije za nadolazeće mjesece još uvijek dolaze u skromnom obimu, iako su u svibnju zamjetni pomaci u njihovom broju. Otkazi rezervacija vezani su ponajprije uz uvjete putovanja na tržištu s kojeg gosti dolaze, a u pravilu je riječ o odgodama rezervacija za jesenski period ili sljedeću godinu – objasnili su iz JLH.

Što u slučaju neotvaranja?

Unatoč novonastalim okolnostima, politiku cijena nisu mijenjali no uključili su dodatne pogodnosti, ovisno o partnerima i tržištima. Nastupom izvanrednih okolnosti uzrokovanih virusom COVID-19 i Hoteli Maestral su reorganizirali svoje poslovanje tako da su pauzirali hotelske operacije, a prodajne, računovodstvene i kadrovske aktivnosti organizirali putem rada od kuće, a kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja ključnih funkcija. Uprava je u koordinaciji s Nadzornim odborom donijela nove politike kako bi se u potpunosti kontrolirala stabilnost poslovanja.
– Osim mjera koje su poduzete radi smanjenja svih troškova, aplicirali smo i za Vladin program potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima Koronavirusom te podnijeli zahtjev za odgodu plaćanja poreza i doprinosa. Iz navedenog programa odobren nam je iznos od 1.26 milijuna kuna. Što se tiče budućeg poslovanja, Uprava Društva je napravila dva scenarija za početak rada hotela. Prvi scenarij uključuje mjere i aktivnosti na otvaranju dijela smještajnih kapaciteta već u prvim danima ljeta, za što se aktivno pripremamo – poručili su na naš upit.
Istovremeno su napravili i scenarij da se hoteli ne otvore, a u tom slučaju im je najvažnije održanje financijske stabilnosti Društva i radnih mjesta. U svakom slučaju dinamika otvaranja hotela ovisit će o otvaranju granica i ponovnoj uspostavi avio-linija. Što se tiče rezervacija za mjesece ispred nas, dio koji se odnosi na alotmanske i grupne segmente je otkazan, a dio prebačen za rujan i listopad. Individualni gosti uglavnom ne otkazuju rezervacije; jedni čekaju razvoj situacije i mogućnost dolaska u destinaciju, dok drugi svoje rezervacije odgađaju za kraj 2020. ili 2021. godine.

Očuvana sva radna mjesta

– S obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju u RH, o kojoj pišu najpoznatiji svjetski mediji, zadnjih dana bilježimo lagani porast interesa za srpanj, kolovoz i rujan. Ako se situacija bude razvijala optimističnom varijantom, očekujemo kako će se u posezoni ostvariti značajni rezultati. I ove godine računamo na naša najvjernija emitivna tržišta kao što su Velika Britanija, Francuska, Španjolska i Njemačka, a svoju ponudu smo posebno prilagodili i gostima s domaćeg tržišta za koje smo pripremili posebne aranžmane i fleksibilne uvjete plaćanja – rečeno nam je u Maestralima.
Osim toga, sljedeći tjedan otvaraju Cafe bar na plaži hotela Adriatic koji će uslugom i cijenama biti prilagođen našim sugrađanima. Valamar Riviera je od 1. travnja pokrenula program ‘Pauza, Restart’ koji će se primjenjivati u trajanju od minimalno 30 do 90 dana, koliko je trenutno objavljena mjera Vlade. Svi djelatnici koji radi situacije ne mogu raditi od 1. travnja su upućeni na PAUZU. Za vrijeme PAUZE djelatnicama će se osigurati naknada plaće u iznosu od minimalno 60 posto redovne plaće, ali ne manje od 4.250 kuna neto.
– U dijelu menadžmenta koji mora raditi umanjit će se plaća do 30 posto sve dok se svi djelatnici ne vrate na posao. Ova mjera primijenit će se jednako za djelatnike i menadžment uključujući sezonce i stalne sezonce koji su već u radnom odnosu, čime su očuvana sva radna mjesta u Valamaru. U tijeku su pripreme za ponovno otvaranje Valamarovih kampova i hotela tijekom svibnja i lipnja, međutim otvaranje turističkih objekata prvenstveno ovisi o otvaranju granica i stvaranju preduvjeta da gosti mogu doputovati u željenu destinaciju, o čemu još uvijek nemamo potrebne informacije – iznijeli su.
Kao i mnoge druge tvrtke u turističkom sektoru i Karisma Adriatic aplicirali na Vladine mjere za pomoć očuvanja radnih mjesta. Sva njihove buduće aktivnosti, potvrdili su nam ovisit će o aktualnoj epidemiološkoj situaciji te odlukama nadležnih institucija. Sa svojim gostima su u komunikaciji i kad budu imali novosti o svemu će ih na vrijeme obavijestiti te zajedno pronaći najbolje rješenje za dolazak i konkretan timing. Cjenovni razred zadržali su na jednakoj razini, ali će kao i kod prethodnog, sustavno ih prilagođavati, nastojeći ponuditi najbolje solucije.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 13. svibnja 2020.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist