Politika

Raspušten Sabor, izglasana nova državna odvjetnica i rebalans proračuna

Raspušten Sabor, izglasana nova državna odvjetnica i rebalans proračuna

Saborski zastupnici izglasali su većinom glasova raspuštanje ovog saziva Sabora. Za je bilo 105 zastupnika.

– Želio bih se svima zahvaliti na suradnji i vjerujem da ste svi radili u korist hrvatskih građana – kazao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković prije glasanja.

Podsjećamo, prijedlog za raspuštanje dala je vladajuća koalicija. Očekuje se da će predsjednik Zoran Milanović ovog tjedna objaviti datum izbora sukladno svojim ovlastima. Moguća su četiri datuma: 21. lipnja, 28. lipnja, 5. srpnja i 12. srpnja, donosi Večernji.

Prije glasanja o rapuštanju, brojni zastupnici tražili su stanku i iskoristili zadnje trenutke za obraćanje javnosti.

-Najbolje je za zemlju i građane da ova Plenkovićeva najkorumpiranija Vlada u povijesti Hrvatske ode što prije. Ova Vlada ostavila je sve žrtve potresa na cjedilu i to je još jedan razlog da odu. Plenkovićev mandat obilježilo je nečinjenje, odgađanje i bijeg od svake vrste odgovornosti. Skrivao se iza Bruxellesa, korona virusa, Stožera. Nisu preuzeli nikakvu odgovornost i proveli ni jednu reformu. Građani vam neće ni zaboraviti ni oprostiti – kazao je predsjendik SDP-a Davor Bernardić.

95 zastupnika podržalo je Ivanu Jakir Bajo za novu viceguvernerku HNB-a. Agencija za zaštitu osobnih podataka dobila je novog ravnatelja. Riječ je o Zdravku Vukiću za kojeg je glasovalo 78 zastupnika.Nakon stanke uslijedilo je glasovanje o rebalansu državnog proračuna: 79 je bilo ZA čime je ta točka prihvaćena. Izglasan je i Zakon o nacionalnoj mirovini. Za njega je ruku dignulo 115 zastupnika. Izglasano je i imenovanje Zlate Hrvoj Šipek glavnom državnom odvjetnicom. Za nju je glasalo 80 zastupnika, piše Tportal.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist