Županija

RASPRAVA O REBALANSU Kako je 250.000 kuna za Vela Luku unijelo nemir u Vijećnicu?

RASPRAVA O REBALANSU Kako je 250.000 kuna za Vela Luku unijelo nemir u Vijećnicu?

Županijska skupština izglasala je rebalans Proračuna za 2016. godinu.

-Rebalans pokazuje da smo dobro planirali i upravljali Proračunom, jer su razlike 0,4 posto u odnosu na planirano – istaknuo je Dobroslavić o rebalansu za 2016. godinu.

U raspravi vijećnik Mario Tevšić (HNS) ukazao je na praksu smanjenja rashoda za razvojne projekte, a povećanje rashoda za plaće.

-Jeste li nekom ostali dužni, niste isplatili plaću ili planirate zapošljavanje? – pitao je Tevšić, na što mu je pročelnica za financije Dragica Stanić odgovorila:

-Riječ je o ustanovama u zdravstvu, odnosno domovima zdravlja, a ne županijskoj upravi.

Ivo Žuvela (SDP) predložio je da se 250 tisuća kuna prenesenih sredstava uloži za rad zdravstvenog dežurstva hitne službe u Veloj Luci.

-Nismo imali zahtjeva iz Doma zdravlja Vela Luka pa ih nismo mogli ni planirati – odgovorio mu je pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Dario Kulišić.

-Ravnatelj Doma zdravlja nije savršen, a ovo ja tražim kao vijećnik. To je potreba mještana – replicirao mu je Žuvela.

-Takav problem imamo diljem županije i treba biti sustavno riješen. Ako Općina Vela Luka to želi sufinancirati neka ide s tom inicijativom, a mi ćemo pomoći – odgovorio mu je župan Dobroslavić.

-Nema važnijeg od zdravlja, a vi vijećnici ste na potezu. U proračunu ima desetke manje vrijednih stavki od građana Vela Luke. Protumačit će se da se nije dalo ‘crvenoj’ općini – istaknuo je vijećnik Karamatić, a predsjednik Skupštine Margaretić zatražio je da sredstva budu osigurana u Rebalansu proračuna za 2017. godinu.

-Kako ćete u prosincu iduće godine riješiti problem koji je danas bitan? – zapitao je kolege Karamatić.

-Nismo protiv zdravlja ljudi. Ako ste legalist znate kako se ovo rješava – replicirao mu je Teo Andrić.

Pročelnica Stanić objasnila je kako će sredstva biti osigurana u Proračunu za 2017. godinu.

-Ne radite cirkus od Skupštine. Podnesite amandman, poštujte proceduru. Ne možete s govornice tražiti novac – odgovorio je Karamatiću župan Dobroslavić, a potom je uslijedila stanka kako bi se definirao amandman.

Nakon stanke, Marinko Pažin (HSP AS) zatražio je da se, u slučaju da se nađu sredstva za Vela Luku, ista nađu i za Korčulu, gdje se za svrhu finaniciranja drugog tima morao dizati kredit od pola milijuna kuna.

-Postoji višak u proračunu i obje potrebe se mogu zadovoljiti. Moramo svim građanima omogućiti istu razinu zdravstvene zaštite – odgovorio je Karamatić, dok je župan Dobroslavić ponovio kako razumije zahtjeve, ali i kako ‘ovo nije način kako to riješiti’, već tek prikupljanjem svih zahtjeva i inicijativa te plasiranjem istih prema HZZO-u.

Amandman vijećnika Žuvele nije prihvaćen, a rebalans je izglasan većinom glasova.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist